WORLD CEREBRAL PALSY DAY ❤️ I Nepal är barn och vuxna med cerebral pares en mycket försummad grupp och deras situation är nästan obeskrivlig. Ännu mer så på landsbygden. Situationen kan närmast beskrivas som en ”dold katastrof” – uppskattningsvis har fler än 60 000 barn cerebral pares i Nepal. Färre än 1000 av dessa får någon som helst terapeutisk assistans och bara en bråkdel blir äldre än 20 år*.
Mycket lite görs på nationell nivå för att stötta, rehabilitera och informera – och det finns många fördomar. Mammorna stigmatiseras och väljer därför ofta att lämna bort sitt funktionsnedsatta barn. De hittas på gatan, vid sjukhusentéer och i tempel.
4 vanliga trosuppfattningar om varför ett barn fötts med cerebral pares
  • 1. Att föräldrarna syndat i ett tidigare liv
  • 2. Att barnet syndat i ett tidigare liv
  • 3. Att mamman tänkt på ett funktionsnedsatt barn under graviditeten
  • 4. Att mamman smittats genom kontakt med ett funktionsnedsatt barn under graviditeten
På BAS tar vi hand om och älskar fyra övergivna barn med cerebral pares; Sangita, Kanti, Sanjog och Sudeep. Deras “mamma” är Huma som bor och arbetar på härbärget sedan 10 år. De närmaste veckorna tänkte vi berätta lite om våra underbara barn och deras historia.
Hjälp oss redan idag att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för dem. En liten summa pengar räcker långt ❤️ Swisha ditt bidrag till 123 562 72 45
*Professor Batuk Pd. Rajbhandar på Nepal Cerebral Palsy SelfHelp Group