De som är involverade i den dagliga driften av BAS Nepal har alla unika levnadshistorier och sin alldeles egna koppling till härbärget. Vi tänkte be att få berätta lite om dessa fantastiska människor! Här berättar vi om

Kali Gharti Magar – vår kock

50 år gamla Kali från Rukum kom till oss 2009 efter en veckolång resa. Hon hade gått i tre dagar, åkt buss i fyra dagar och allt samtidigt som hon bar sina två, mycket sjuka söner. Kali hade redan förlorat sin make, en son, en dotter och sin systers man. När de två kvarvarande sönerna blev sjuka blev det för mycket – hon gjorde den oändligt besvärliga resan från Rukum till Katmandu i hopp om hjälp. Själv var hon nästan bortom sig av förtvivlan och mentalt i ett mycket dåligt skick.

Teaching Hospital skickade den illa sargade, lilla familjen till oss. Pojkarna blev diagnostiserade med en genetisk sjukdom som i skulle leda till döden. Det var sannolikt det som hänt Kalis övriga familj. Sakta men säkert skulle pojkarnas organ kollapsa – hjärta och lungor skulle drabbas värst. Sjukdomen är ovanlig och inget känt botemedel finns. Exakt hur länge sönerna skulle överleva kunde ingen läkare berätta men de kunde erbjuda ett förlängt liv och ett någorlunda bekvämt slut.

Kali stannade hos oss under tiden pojkarna sattes på sina nya mediciner. Livet kändes ändå hopplöst. Hon kunde inte åka tillbaka till Rukum och lämna pojkarna och medicineringen hjälpte inte speciellt mycket. Allt det här skedde när BAS Nepal precis hade växlat upp och blivit en större organisation. Kali och BAS blev ett team som började arbeta tillsammans. Hon började hjälpa till med matlagningen för alla boende på härbärget och vi på BAS klev in och försökte göra allt vi kunde för att hitta bra, effektiv behandling till de sjuka sönerna. Och så har det fortsatt. 

Kali lagar all mat på BAS härbärge. Vi tog tidigt pojkarna till ett sjukhus i Indien, som Teaching Hospital i Katmandu remitterat dem till. Men tyvärr förändrades inte diagnosen. Medicineringen skulle dämpa deras lidande men inte bota sjukdomen. Både vi och Kali sörjer Tak Bahadur som drog sitt sista andetag 2014, precis före sin 18-årsdag. Durge som är den yngre av de två sönerna är 19 år nu och hans tillstånd är kritiskt och kräver dygnet-runt-passning med konstant syre-tillförsel. Alla är mycket medvetna om Kalis och Durges svåra situation och stöttar helhjärtat. 

Kali har såklart svåra stunder när hon nästan inte orkar tänka på vad som hänt hennes familj, men hon känner också en enorm glädje och stolthet över vad hon gjort för att hjälpa sina barn. Vi finns där för henne, och hon finns där för inte bara sin 19-åriga son utan för alla patienter hos oss.

Kali Gharti Magar är en hjälte i vår bok. Vi är så tacksamma för att hon orkar fortsätta ge och arbeta för att göra livet bättre för alla de som har det så svårt. Och vi är så glada för att kunnat hjälpa både henne och pojkarna som vi gjort. Kali och BAS – ett bra team.

Hjälp oss att hjälpa! Har du möjlighet att swisha en engångsdonation? För kostnaden av en utelunch kan vi bekosta alla måltider i en hel vecka för 1 patient!