De som är involverade i den dagliga driften av BAS Nepal har alla unika levnadshistorier och sin alldeles egna koppling till härbärget. Vi tänkte be att få berätta lite om dessa fantastiska människor! 

Först ut är Huma Thapa –  Mamman

Huma från Gulmi i Province 5 kom till BAS härbärge 2014 efter att ha spenderat ett och ett halvt år på olika sjukhus med sin vuxne son Prakash. Utan hjälp eller assistans från någon – fadern och tillika maken lämnade dem när sonen var ung. Prakash hade råkat ut för en ryggskada som lämnat honom förlamad från höfterna och ned. Efter den plågsamt långa sjukhusvistelsen var han tyvärr fortfarande sängbunden utan minsta mobilitet. 

Att återvända till hemmet i bergen var inte realistiskt – Huma vägrade låta sig och sonen bli hemskjutsad. Hur skulle hon kunna fortsätta bo i bergen, med en förlamad son och ingen hjälp? En läkare på sjukhuset ringde BAS och bad om ett par dagars härbärge för familjen, samt hjälp med att övertala dem att åka hem till Gulmi trots allt. 

Det här var alltså 2014. När Huma först kom till oss. Vi fick höra hennes historia och såg själva hur omöjligt ett liv i bergen skulle vara. Deras tid hos oss förlängdes och BAS finansierade en fysioterapeut som började arbeta med Prakash.

Utöver att ta hand om sin egen son gjorde sig Huma nyttig på härbärget. Hon började hjälpa till med vården av de permanentboende barnen med cerebral pares och autism, och barnen älskade henne! Humas omsorger, hennes kärleksfulla sätt och naturliga närvaro. Hon blev snart allas mamma! Sedan dess är Huma den som ansvarar och tar hand om våra barn med funktionsnedsättningar i huvudsak – hon matar, badar, byter, masserar och gör ALLT för de här barnen. 

Humas kärleksfulla sätt gör att hon är en enorm tillgång på härbärget – inte bara för våra permanentboende barn.  De patienter som bor hos oss, oavsett ålder, kan relatera till henne och vågar uttrycka sina känslor och hon når fram till de allra mest behövande. Vi är så glada och tacksamma över att ha just Huma Thapa hos oss – hon har blivit allas mamma på BAS Nepal. Vuxna som barn. 

Undrar du hur det gick för Prakesh? Det berättar vi om nästa gång!

Hjälp oss att hjälpa! Har du möjlighet att swisha en engångsdonation? För kostnaden av en utelunch kan vi bekosta alla måltider i en hel vecka för 1 patient!