Tillsammanskap som växtkraft!

Jag slutar nog aldrig att förunnas och imponeras av Ritas storverk här i Nepal.
BAS-teamet som förutom familjen Kharel består av RamKumari, RamKumar, Kali, Homa och Prakash gör genom fint tillsammanskap det möjligt för såväl människor som plantor och djur att växa sig stora och starka i BAS-huset och på BAS-farmen. Kombinationen av teamet och dessa bägge platser visar sig vara oslagbar!
IMG_4596Efter en tids funderande på möjligheten för BAS att arrendera en bit mark i utkanten av Kathmandu så såg Rita till att detta blev verklighet för ett år sedan. Att det dessutom skulle visa sig vara en extrem och fantastisk tajming då jordbävningen drygt en månad senare var ett faktum hade ingen kunnat förutspå.
Rita berättar hur alla hos BAS, trots den enorma fysiska och psykiska stress o press som förra vårens jordbävningar innebar, kunde ha en förhållandevis trygg och lugn tillvaro på farmen, med mycket färre kännbara jordskalv och god tillgång med färsk och fräsch mat – det var en guldgruva i ett då illa tilltygat Kathmandu.
BAS-huset kunde senare under sommaren och hösten tack vare BAS-farmen få sin tid till reparation och uppbyggnad. Flera personer som under senaste året har bott hos BAS har tack vare BAS-farmen hittat åter till livet fysiskt och psykiskt.
IMG_4587– en familj där mannen efter lång tids sjukdom genomgått njurtransplantation har tack vare BAS-farmen kunnat få drygt ett halvårs tillfrisknande tillsammans med sin familj, de har skött om farmen och farmen har skött om dem och BAS har sett till att barnen går i skola. Läkarna är förundrade över mannens snabba tillfrisknande och nu har han lyckats få ett jobb utanför BAS – återigen starka och självständiga kan familjen snart lämna BAS =)
– en ung man som för några år sedan efter traumatisk händelse drabbades av psykisk sjukdom och under lång tid varit näst intill onåbar börjar nu sakta men säkert komma tillbaka till livet. Han har börjat prata, han gillar att arbeta på farmen, han tycker om att vara med djuren och börjar ta kontakt med omgivningen. Stora framsteg som ger hopp om god framtid.
IMG_4602
Rita är unik i sitt sätt att skapa förutsättningar för oss alla, oavsett vem vi är och vad och var vi kommer ifrån, att växa. Precis som squashplantorna på bilden så får människorna som kommer till BAS växa sig starka och trygga i lugn o skyddad omgivning, alla utifrån sina förutsättningar i en gott och skönt tillsammanskap!
Reflektioner
Maria Lagneby, ordförande BAS Sverige

 

Du kan hjälpa BAS hjälpa. Det finns flera sätt att ge på.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522

Du kan också bli månadsgivare och skänka långsiktig trygghet åt BAS Nepal. Läs hur du blir det här.

Vill du bidra genom att arbeta som volontär för BAS Nepal finns det mer information här.