Framtidsplaner!

Alla som träffat och fått lära känna Rita vet att hon alltid har huvudet fullt av framtidsplaner, en del av dem är på kort sikt och många är på lång sikt. Först går hon själv och klurar ett bra tag, sedan testar hon idéerna och planerna på den egna familjen och det som passerar den manglingen testas i en lite vidare BAS-krets. Hennes pappa som är med på bilden ovan är en av ”familjerådgivarna” och den som givit Rita mycket av hennes entreprenörsanda och kämpaglöd.
En del av Ritas planer blir bara just tankar och idéer men många planer visar sig allt som oftast bli verklighet. Och det denna kvinna bestämmer sig för att göra blir alltid verklighet, ingen tvekan om det.
En framtidsplan som grott ett tag hos Rita och som har diskuterats och testats i familjen och som fick ytterligare energi under hennes och Rameshs besök i Sverige våren 2014 är att möjliggöra god omsorg och bra liv för nepaleser med funktionsnedsättningar. En önskan om att offentliga myndigheter tar ansvar för detta och utvecklar ett välfärdssystem.
Detta är ju en stor plan och givetvis kan BAS och Rita bara vara en liten liten del i det arbetet. Men en nog så viktig och antagligen en pådrivande del.
Det är en långsiktig plan som kräver uthållighet, strategi, tajming och tålamod.
Ett sådant system byggs inte på en dag och inte av en organisation. Det behövs dialog och samverkan och ett testande och prövande. Rita har tagit kontakt med några berörda myndigheter och fått positiv respons.
IMG_4537Att påverka genom att göra har alltid varit Ritas och BAS sätt att arbeta och så är planen även här. Ett första steg är att inom ett par år börja skapa ett boende för ett fåtal barn och unga med funktionsnedsättningar enligt svensk modell och anpassat till nepalesiska förutsättningar.
Inför detta steg krävs det först planerande och insamlande av resurser av olika slag – kunskap, människor, finansiella medel, hjälpmedel, med mera. Ett steg i taget, sakta men säkert mot att förbättra situationen för barn och unga med funktionsnedsättningar i Nepal. Tack för att du stödjer BAS, tillsammans kan vi göra mycket!
Maria Lagneby, ordförande BAS in Sweden
Vill du vara med och bygga BAS framtid? Det finns flera sätt att bidra på. Att skänka pengar är lätt.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522

Du kan också bli månadsgivare och skänka långsiktig trygghet åt BAS Nepal. Läs hur du blir det här.

Vill du bidra genom att arbeta som volontär för BAS Nepal finns det mer information här.