Välkomna, Chak Malla och Sudip Shrestha!

Lagom till jul fick BAS härbärge två nya familjemedlemmar, 18-årige Chak Malla och 19-årige Sudip Shrestha. Och nu pratar vi verkligen familjemedlemmar, för de pojkarna kommer med stor sannolikhet vara BAS ansvar för resten av deras liv.

Båda har cerebral pares i former som gör att de är sängbundna om de inte får hjälp. De senaste sju åren har de bott hos en organisation som tagit hand om barn med funktionsnedsättningar. Men när verksamheten fick finansieringsproblem och de ansvariga hamnade i konflikt om hur saker och ting skulle skötas föll hela organisationen samman. All personal utom en mycket gammal kvinna lämnade verksamheten. Situationen var ohållbar.

Den lokala barnomsorgsmyndigheten fick reda på hur det stod till och lyckades hitta nya hem åt alla barnen. Utom Chak och Sudip. Deras funktionsnedsättningar var för allvarliga. Barnomsorgsmyndigheten vände sig då till Rita Kharel på Bas med frågan om hon kunde tänka sig att ta emot dem. De kände till att det redan fanns barn med funktionshinder på härbärget.

Rita var först tveksam. Hon visste att det antagligen handlade om ett livslångt åtagande, och ett ansvar som skulle kräva stora resurser från Bas. Men barnomsorgsmyndigheten gav inte upp. De fortsatte att fråga Rita och övertalade henne till slut att åtminstone åka och hälsa på Chak och Sudip. Rita och de andra besökarna från Bas chockades av vad de såg.

Chak och Malla är unga män, men har kroppar som tioåringar. De var uppenbart undernärda, hade inga kläder och sår över hela kroppen. Efter ytterligare några dagar stod det klart att det inte fanns någon annan organisation som var villig att ta hand om dem. Deras tillstånd blev allt sämre. Det i kombination med att barnomsorgsmyndigheten lovade Rita att i framtiden stötta Bas arbete med barn med funktionsnedsättningar, avgjorde saken: Nu tillhör Chak Malla och Sudip Shrestha Bas-familjen.

Med ansvarsfrågan utredd kunde Bas ta pojkarna till sjukhuset. Deras sår blev omsedda och är nu på god väg att läka. De har också gått upp i vikt.

Att ta hand om Chak Malla och Sudip Shrestha var inget lätt beslut för Rita Kharel att fatta. Bas resurser står inte på något sätt i proportion till behoven. Men när ingen annan förmådde möta Chaks och Sudips behov, då gjorde Bas och Rita det. Det är fantastiskt och vi är stolta över att Chak och Sudip nu är en del av familjen.

Vill du bidra till Bas arbete med funktionsnedsatta barn och ge dem ett bättre, aktivare liv? Eller se till att Bas kan fortsätta ge mat och husrum till de mer tillfälliga gäster som kommer till Kathmandu för att få sjukvård? Sätt in pengar på bankgiro 434-9866. Vi har också Paypal och möjlighet att bli regelbunden månadsgivare. Du hittar mer information om hur du kan hjälpa under ”Vad kan du göra?” här ovan.