Solidaritet på akuten i Nepal

Tilak är 12 år gammal. Han tycker om att lära sig nya saker och är bäst i sin klass, men har nu inte kunnat vara i skolan på tre månader. Tilaks föräldrar är bönder och familjen bor i Puythan, 15 timmars resväg från Kathmandu.

Dagen började som alla andra när Tilak för drygt tre månader sedan gav sig ut för att samla hö till familjens boskap. Allt ändrades på ett ögonblick när han plötsligt tappade balansen och föll från en hög höjd. Han förlorade medvetandet vid fallet men hade turen att bli upptäckt av några bönder som arbetade i närheten och de förde honom till närmsta sjukhus. Vid första undersökningen noterades att Tilak brutit benet. Han skickades ändå vidare och fortsatt utredning fick ske vid nästa sjukhus där det uppdagades att han skadat tarmarna allvarligt, vilket är ett urakut tillstånd. Han flyttades trots detta av och an mellan fyra olika sjukhus innan han kom till Universitetssjukhuset i Kathmandu. Där väntade nästa hinder: kirurgerna kunde inte operera honom eftersom Tilaks familj inte hade råd med operationen. Men då hände något fantastiskt. En man som hjälpte till att sköta patienter på akutmottagningen överhörde pojkens historia och spred denna på akutintaget. Då visade nepaleserna sin solidaritet! Övriga patienter och anhöriga slöt upp och lovade att de alla skulle donera pengar efter förmåga om Tilak bara fick opereras. Vilket alla också gjorde! Tilak operarades samma dag.

Efter operationen klarade Tilak varken att äta eller dricka utan kräktes upp allt han stoppade i sig. Tarmen hade nämligen tagit så mycket skada att den inte fungerade längre, och en ny operation gjordes för att tarmen skulle få vila. Han fick ett hål på magen där avföringen kunde rinna ut, och bokades in för en ny operation tre månader senare för att stänga hålet. Tilak har i väntan på detta inte kunnat gå till skolan pga stanken, vilket i Sverige inte är något bekymmer eftersom avföringen samlas upp i en liten påse som klistras på magen (stomipåse). Nu är Tilak äntligen tillbaka och hans andra operation har gått bra! Han måste dock komma på ytterligare kontroller till läkarna för att se att allt fungerar, och får i väntan på detta bo på BAS härbärge med förhoppningar om att snart komma hem och få börja skolan igen.

Vill du också visa din solidaritet med behövande i Nepal? Det kan vi göra trots att vi bor i Sverige. Bidragen som går till BAS kommer dit utan mellanhänder och hjälper fattiga och sjuka. Du kan skänka pengar på flera olika sätt. Engångsgåvor kan sättas in på BAS in Swedens bankgiro 434-9866 eller via Paypal. Vill du bli BAS-fadder, eller ge bort ett fadderskap, är det autogiro som gäller.