En karta över Nepal och patienten Munilal

Aarogya Patient Shelter är sedan en längre tid öppet igen för nya patienter med negativt Covid-19-test. En av dem som nyligen anlänt är Munilal Chaudhari – en 68 år gammal man från distriktet Udayapur i östra Nepal (ca 12 timmar med buss från Kathmandu – markerat med rött på kartan). Munilal är snickare till yrket – ett hårt och osäkert arbete med långa perioder utan jobb. Hans far var djurbonde med egen mark men affärerna gick dåligt. Nästan all mark såldes tillslut för att betala ett banklån. Familjens kvarvarande mark sköljdes bort när den närliggande floden svämmade över.

Landet drabbas ofta av extrema väderförhållanden som resulterar i naturkatastrofer som översvämningar och jordskred. Nepal ömtåliga geologiska förhållanden, extrema topografi och klimat och den seismiska aktiviteten i kombination med befolkningstillväxt, fattigdom, skogsskövling och urbanisering gör både marken och befolkningen extra utsatta för naturkatastrofer. I Nepal finns inget skyddsnät – när sådant här händer förlorar familjer allt.

Munilal högg sig för tre månader sedan i benet och en bit trä fastnade i såret. I hans by försökte man att behandla såret utan större framgång och tillslut blev Munilal tvungen att åka till TU Teaching Hospital i Kathmandu. Där genomgick han en operation och allt som fastnat i såret kunde framgångsrikt tas bort. Han vilar nu upp sig på härbärget tillsammans med sin fru i väntan på att läkarna ska ta bort stygnen och försäkra sig om att allt ser bra ur. Munilal berättar varje dag hur tacksam han är för att de får bo på härbärget och det är för dessa människor som vi finns.

Hjälp oss hjälpa! Ett litet bidrag räcker långt i Nepal <3 SWISH: 123 562 72 45 | BANKGIRO: 434-9866