För en vecka sedan besökte Kinas president Xi Jinping Nepal. Nedan beskriver BAS Nepals grundare Rita Kharel besöket.

”Förväntningarna på ett besök av Kinas president Xi Jinping förverkligades den 12 oktober 2019. Han är den förste kinesiske presidenten att besöka Nepal på 20 år. Xi Jinping skulle träffa Nepals president Bidya Devi Bhandari, ledaren för oppositionen och utvalda ministrar. Det två dagar långa mötet anses viktigt i den politiska och diplomatiska sfären och ett antal överenskommelser om infrastrukturprojekt skulle undertecknas.

Nepal är klämt mellan de asiatiska jättarna Indien och Kina. Indien står för två tredjedelar av Nepals handel och är den enda bränslekällan för landet. Nepal och Kina delar en landgräns över bergen, men det har inte varit lätt att etablera kommunikationer över Himalaya. Efter besöket av Xi Jinping väntas Nepal och Kina underteckna ett avtal om att bygga en järnväg mellan Tibet och Nepal. Länken ska förstärka kulturella, ekonomiska och handelsmässiga relationer mellan KIna och Nepal. Medan Nepal ser järnvägen som ett väldigt ambitiöst alternativ till beroendet av Indien, är det för Kina en del av ”Belt and Road Initiative!-projektet.”

Här kan du läsa mer om Xi Jinpings besök. Det var inte okontroversiellt, i alla fall inte för de exil-tibetaner som lever i Nepal.

Du kan hjälpa BAS in Nepal hjälpa. Det finns flera sätt att skänka pengar.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522

Du kan också bli månadsgivare och skänka mer långsiktig trygghet åt BAS Nepal. Läs hur du blir det här.