Ett farväl på härbärget

Vissa av de som bor på härbärget stannar där längre än andra. En av dem var Ram Bahadur Mukhia, som först kom dit för sju år sedan. Han var en del av härbärget, och nyligen somnade han in där. Bas in Nepal minns honom i en dödsruna

”Ram Bahadur Mukhia, antagligen 70 år gammal, har sagt farväl till denna värld. Han kom till härbärget för första gången 2012, då han skrivits ut från sjukhuset efter att ha fått behandling för en hjärnblödning. Den enda information vi kunde få fram om honom var att han var en gatuförsäljare som kan ha kommit till sjukhuset när någon av hans kollegor hittat honom medvetslös. Han återfick medvetandet efter några dagar på sjukhuset, men var fortfarande förlamad på vänster sida av kroppen när han skrevs ut. Allt vi kunde göra för honom på härbärget var daglig omvårdnad och viss sjukgymnastik.

Det var inte en lätt uppgift att ta hand om en gammal människa som var helt sängbunden av förlamning. Men tack vare hjälpen från män och kvinnor som av olika anledningar vistats på härbärget gjorde Ram Bahadur Mukhia framsteg. Åren gick och sjukgymnastiken återgav honom mycket av kontrollen av sin kropp. Han kunde gå långsamt med en rullator, sköta sina egna toalettbestyr och fick lättare att tala.

För tre år sedan försökte vi skicka tillbaka honom till hans by, men han kom tillbaka efter några dagar. Han sa att han inte hade någon familj kvar i byn och att han inte hade något val annat än att återvända till härbärget. Det väckte många frågor; hade hela familjen flyttat, eller hade något hänt som gjorde att han inte ville vara med dem?

Alla på härbärget fortsatte att hjälpa Ram Bahadur Mukhia. Han kunde få epilepsianfall och falla, men han var glad att alla omkring honom hjälpte honom att komma upp igen. Han var också glad över hjälpen med sina sår, att han fick mat och att bli kallad ”baje”, morfar.

För en månad sedan fick Ram Bahadur Mukhia ett längre anfall och blev medvetslös. Han togs till akuten och stannade på sjukhuset i tio dagar. Han återfick medvetandet men var oförmögen att göra någonting. När han skrevs ut och skulle tillbaka till härbärget sa läkarna att det inte gick att förutsäga hur hans tillstånd skulle utvecklas. Det kunde vara så här i fem år eller fem dagar. Några dagar senare lämnade han världen med öppna ögon och ett leende. Han verkade vara lugn i sina sista ögonblick.

Vi vill tacka alla hjälpande händer som har hjälpt ”baje” under hans tid på härbärget, genom att ge honom kärlek, omvårdnad och stöd. Tack!”

Du kan hjälpa BAS in Nepal hjälpa fler som Ram Bahadur Mukhia. Det finns flera sätt att skänka skänka pengar.

BAS Swish 123 562 72 45
BAS Bankgiro 434-9866
BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522
Du kan också bli månadsgivare och skänka mer långsiktig trygghet åt BAS Nepal. Läs hur du blir det här.