Livet handlar inte om att överleva stormen utan att lära sig dansa i regnet

BAS in Swedens ordförande Maria Lagneby landade nyligen i Kathmandu. Här berättar hon om den där särskilda sortens regndans som alla som varit i Nepal känner igen.

image1(4)”Varje gång jag är i Nepal förundras jag över just hur folk här ”dansar i regnet och inte bara överlever stormen”. Igår satt jag, Rita och vår vän Upakari och delade livsvisdomar – det där goda samtalet som ger energi och resulterar i galet många skratt.

I dag fick jag vara med Kharels och praktisera ”att dansa i regnet” när vi ägnar dagen åt att jaga bensin. För en vecka sedan upphörde officiellt den 7 månader långa blockaden av Nepals gräns till Indien och det är meningen att landet återigen ska få tillgång till bensin, gas, mat (det mesta importeras från Indien), vatten, el… Men istället för att tillgodose den öppna marknaden strömmar allt just nu in i den svarta marknadens öppna famnar och en promille av bensin och gas kommer dit den ska.

I praktiken innebär detta för oss som inte vill stödja den svarta marknaden ett image2tålamodsprövande dansande i regn och en dags fixande och trixande och trollande med knä av trollkarlarna Rita & Ramesh för att få loss totalt ett fåtal liter bensin från flera bensinmackar – många bäckar små blev inte denna gång en å…

Och då är det nu ändå hundra gånger lättare idag än det varit någon dag de senaste 7 månaderna, idag är kön till macken endast 3-4 h väntan mot tidigare 2-3 dagar lång. (När stod du senast i kö i 60 h?! )

…Så vi dansar vidare här i Kathmandu.

Om du någon gång funderar på att klaga på att bussen är sen, att du får stå 5 min i kö på ICA, att vi har tiggare på våra gator, att kollegorna inte tar hand om sin disk, att toalettringen inte är nerfälld – boka en resa till Nepal, det kommer garanterar att bota dig från att ens fundera på att fundera på detta någon mer gång i hela ditt liv =)

Namaste från Maria Lagneby o Kharels”

Du kan också hjälpa BAS hjälpa. Det finns flera sätt att ge på.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522

Du kan också bli månadsgivare och skänka långsiktig trygghet åt BAS Nepal. Läs hur du blir det här.

Vill du lära dig regndansa som som volontär för BAS Nepal finns det mer information här.