Raj Kharel berättar om läget i Nepal

Den landsomfattande bränslekrisen i Nepal startade i slutet av september när den nya grundlagen antogs. De många lastbilstransporterna med bränsle som tidigare anlänt från Indien har nu i det närmaste upphört. Nepal anklagar Indien för en handelsblockad på grund av den nya konstitutionen, medan Indien menar att deras lastbilschaufförer fruktar för sin säkerhet på grund av våldamma demonstrationer som ägt rum. Minst 45 personer har dödats i protester mot konstitutionen, många av dem ur folkgruppen madheshi som har starka band till Indien och som anser sig diskriminerade i den nya grundlagen. 

Raj Kharel har just kommit tillbaka från 15 dagars studieutflykt på landsbygden och han sammanfattar det generella läget i landet:

“Bränslekrisen och blockaden vid gränserna kvarstår och läget blir allt värre samtidigt som vintern närmar sig. Milslånga köer av motorcyklar och bilar väntar utanför bensinstationer, ibland upp till 2-3 nätter i sträck, i hopp om att lyckas få köpa av det hårt ransonerade bränslet. Människor som lagar mat med gas står också i långa köer med sina behållare och väntar på påfyllning. Många har börjat laga på alternativa sätt, över öppen eld eller på elektriska plattor. Bränslekrisen skapar inflation och priserna skjuter i höjden. Det finns indikationer på att landets lager av matvaror och andra förnödenheter snart står tomma och många nepaleser har börjat lägga undan mat och mediciner för att trygga den ovissa framtiden.  

Trots alla svårigheter går vissa saker i landet åt rätt håll. Kina har visat sig intresserade av att hjälpa oss och de har till och med börjat transportera bränsle över gränserna i norr. Inom nepalesisk politik har den senaste månaden främst ägnats åt att skapa en stabil regering och dessutom har vi valt vår första kvinnliga president i Bidhya Devi Bhandari (se blogginlägg 30 oktober).

Medan landet har format sin nya regering har jag spenderat 15 dagar i ett studieläger i byn Kharelthok i distriktet Kavre, ungefär två timmars bilfärd från huvudstaden. Kavre är ett av de områden som drabbades allra hårdast av jordbävningen. Det har varit inspirerande dagar och en mycket lärorik och tänkvärd upplevelse. Vi inledde vistelsen med en enkät i byn och kunde konstatera att Kharelthok trots sitt korta avstånd till huvudstaden är otroligt lantligt. Befolkningen utgörs till störta delen av barn under 15 år och åldringar. Nästan alla äldre ungdomar har lämnat byn för att arbeta i huvudstaden eller utomlands. Det innebär att Kharelthok saknar arbetskraft i uppbyggnaden av sitt lilla samhälle.

Trots att det just nu händer extremt mycket på nationell nivå i Nepal tycktes invånarna helt ointresserade av de stora politiska frågorna rörande handelsblockaden, bränslekrisen, den nya grundlagen och regeringen. I Kavre arbetar folk ute på fälten för att få mat. Det är ett väldigt kuperat område så det finns inga riktiga vägar och bränslekrisen får därmed ingen uppmärksamhet. Varken den nya regeringen eller att vi valt en kvinnlig president tycktes värt att ödsla tid på att tala om. Politiska förändringar har hittills inte gynnat befolkningen här och det fanns inget hopp om att det nu kommer att påverka dem.

Detta visade mig tydligt bredden av befolkningen i Nepal. I Kathmandu har folk väldigt svårt att tackla bränslekrisen och det samtalas ständigt om politiska nyheter, samtidigt som det på så kort geografiskt avstånd finns hela samhällen där ingen bryr sig om vår politik eller anser sig inkluderas av den.

Det känns sorgligt att tänka på helhetsbilden i landet med den här jämförelsen i bakhuvudet. Regeringen bör och måste samarbeta för att ta hand om problem för invånare i hela landet, stora som små. Bekymret i många byar på landsbygden är att varje dag få fram två mål mat på bordet från jordbruket, och de har tyvärr låg tilltro till sitt land och sina ledare. Det vore så fantastiskt om vi och vår nya regering kunde ta första steget mot att på riktigt hjälpa även dessa delar av vårt samhälle.”

/Raj Kharel

Du kan bidra till att hjälpa fattiga nepaleser och uppbyggnaden av Nepal genom att stötta BAS. Det finns flera sätt att skänka pengar på.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522