Svårt att leva med osäkerheten

Rita Kharel hälsar och säger att allt stöd och all kärlek från Sverige verkligen hjälper vännerna i Nepal att stå stadigt när marken gungar, bokstavligt och bildligt. De materiella förlusterna och fysiska skadorna är illa nog, men efter två kraftiga jordbävningar på kort tid har många också förlorat sin mentala balans. Så här berättar Rita.

”Många har förlorat hem och familj och har inte en strimma av hopp. Det är som om landet är på rast, ingen har något att göra. Det har nu gått 21 dagar, och människor börjar falla in i depressioner, särskilt efter jordbävningen den 12 maj. Folk trodde att allt långsamt skulle lugna ner sig, men efter den andra jordbävningen råder det ännu större osäkerhet och rädsla bland människor.

Alla verkar så hopplösa, de tillbringar dagen utan något att göra och med en enda tanke: När ska nästa jordskalv komma? Rykten cirkulerar om att en ännu större och kraftigare katastrof väntar, att det som varit bara var början. Och det är det enda samtalsämnet hela dagen…

Jordbävningen skapar psykologiska konflikter för människor förlorar hoppet i den osäkra situation som råder. De lever dag och natt i en stor grupp med sina grannar i ett tält och det blir svårare för varje dag att behålla jämvikten. Bråk uppstår i familjer, fadern blir arg på sonen, maken på hustrun, om småsaker. Det är så efterskalven påverkar människor, så de reagerar på att leva i osäkerhet. Vi ser det även hos våra barn på BAS. Durge har börjat säga till sin mamma att han vill åka tillbaka till deras by, att han inte vill ta sin medicin och inte stanna i Kathmandu.

Nu har vi börjat bygga ett temporärt hus på fältet. Alla barnen och alla patienterna ska få plats. Vi känner oss väldigt välsignade som har jordbruket. Hade vi inte haft det vet vi inte om vi kunnat ta hand om alla patienter så länge. Vi tror att huset kan bli klart om en vecka eller så.

Vi kan behöva bo där i månader. Det verkar ta lite längre tid att få BAS-huset inspekterat, experterna har väldigt, väldigt mycket att göra just nu. Och reparationerna kommer att ta lång tid. Så vi behöver huset på fältet, och det innan det börjar regna hela dagarna.”

Du kan, som alltid, skänka pengar direkt till BAS.

Märk betalningen med ”Jordbävning”.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522