Serap Sherpa återhämtar sig på BAS härbärge

Serap Sherpa är en 55 år gammal byggnadsarbetare vars fru ser efter familjens boskap. Parets 15-årige son som inte går i skolan hjälper sin mamma med hushållssysslorna. För ett halvår sedan när Serap var ute för att samla mat till djuren fick han plötsligt ont i benet. Den molande smärtan tilltog med tiden och blev allt kraftigare. Serap uppsökte byns läkare som ordinerade medicinsk behandling. Smärtan kvarstod och Serap valde då att låta sig behandlas av ”traditional healers” under en dryg månad. Till slut blev smärtan så outhärdlig att han sökte vård på sjukhuset i Kathmandu. Där fick familjen det tunga beskedet att Serap hade cancer och att benet måste amputeras.

Hade detta kunnat undvikas om han från början fortsatt att behandlas av riktiga läkare? Kanske hade slutresultatet blivit detsamma, men klart är att hans lidande förlängts. I Sverige är det olagligt för homeopatiska utövare att behandla cancer men i Nepal finns ingen sådant skydd för patienterna. Serap har nu amputerat sitt högra ben i nivå med knät. Det är till stor hjälp att han få bo på BAS under tiden efter operationen, men frågan hur hans liv blir framöver kvarstår – en enbent byggarbetare i ett land utan sociala skyddnsät.

Vill du hjälpa Serap Sherpa och andra nepaleser som är i behov av mat, husrum och stöd under en svår tid i livet? Bidragen som går till BAS kommer dit utan mellanhänder och hjälper fattiga och sjuka. Du kan skänka pengar på flera olika sätt. Engångsgåvor kan sättas in på BAS in Swedens bankgiro 434-9866. För Paypal och autogiro, se fliken “Vad kan du göra?” längst upp till höger på denna sida.