BAS goes ekologiskt!

Ostoppbara Rita Kharel har uppfyllt ännu en av sina många och stora ambitioner för BAS. Hon har fixat arrende på en bit mark så att härbärget kan bli självförsörjande på grönsaker, och så småningom kanske även på mjölk, honung och ägg.

Avtalet med markägaren slöts i början av mars, och BAS tar över fältet där det redan växer blomkål, salladslök, tomater, kål, linser och gröna bönor. Tillåter resurserna så vill Rita också skaffa några höns, kor, getter, ankor och bin. Djuren ger inte bara mat, utan även gödsel som är ovärderligt om man vill driva ekologiskt jordbruk, vilket Rita vill.

Jordbruket i sig är också multifunktionellt. Förutom att hålla härbärget med fräscha råvaror innebär det också arbetstillfällen. Vi skrev om Khem Lal Reuli och hans fru Laxmi Reuli på bloggen i november. Laxmi skänkte sin ena njure till sin make när hans slutade fungera. De är nu båda friska nog för att vilja jobba, men kan inte återvända hem då de måste göra återbesök på sjukhuset i Kathmandu en gång i veckan. De har bondebakgrund så det passar perfekt att de tar hand om odlingarna, även om de än så länge får hålla sig borta från de tyngsta sysslorna. Marken ligger en bit ifrån härbärget, så BAS hyr ett rum åt dem i närheten av fältet. De förra arrendatorerna bodde i ett skjul som finns kvar på fastigheten, men det anser Rita inte vara människovärdigt. Det vill hon göra hönshus av.

Tanken är att tidigare boende på härbärget som av någon anledning inte kan återvända till sina gamla liv ska kunna jobba på odlingen och tjäna sina egna pengar på det. Sedan projektet startade har även andra boende på härbärget visat intresse för att delta.

Det kostar 500 000 nepalesiska rupies, runt 42 000 kronor, att ta över arrendet från de tidigare innehavarna. Det årliga arrendet är 35 000 rupies, runt 3 000 kronor. För det får BAS grönsaker, och sysselsättning och inkomstmöjligheter för människor med få, om några, alternativ. Vill du stötta BAS ekologiska odling? Eller några av de som bor på härbärget medan de får vård? Du kan skänka pengar på flera olika sätt. Engångsgåvor kan sättas in på BAS in Swedens bankgiro 434-9866. Du hittar också Paypal och autogiro under Vad kan du göra? längst upp till höger på denna sida.