WOW Kathmandu..!!

Festivalernas tid är nästan över i Nepal för i år, men inte helt. Stora förväntningar finns på SAARC-toppmötet. Nepal är värd för det artonde SAARC-toppmötet den 22 till den 27 november och Kathmanduborna njuter av förberedelserna lika mycket som vore det en festival.

Sydasiatiska sammanslutningen för regionalt samarbete, SAARC, är en union av åtta länder: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Indien, Maldiverna, Nepal, Pakistan och Sri Lanka. Medlemsländernas statschefer träffas vanligtvis vartannat år, tillsammans med nio länder som är med som observatörer; Australien, Kina, EU, Iran, Japan, Mauritius, Burma, Sydkorea och USA. Syftet med unionen och toppmötena är att prata om frågor som ska gynna gemensamt stöd på de ekonomiska, sociala, kulturella, teknologiska och vetenskapliga områdena och därigenom bidra till de sydasiatiska folkens välfärd och livskvalitet.

Det är tredje gången, efter 1987 och 2002, som Nepal står värd. Nepals utrikesminister har redan besökt de andra medlemsländerna med inbjudningar. Och förberedelserna för att välkomna statscheferna till toppmötet är ett spektakel värt att se i sig självt i Kathmandu i dessa dagar. Flera kommittéer jobbar med försköning av staden. Fokus ligger på underhåll och renovering av stadens infrastruktur. Renhållning av gator och parker, underhåll av gångstigar till sevärdheter, installerande av soldrivna gatlyktor och nymålade broar – allt ger huvudstaden en ansiktslyftning. Det är väldigt tillfredsställande att se hur människor arbetar för att göra staden vacker.

Vi önskar att arrangemanget blir en stor framgång med politiska mått mätt. Och försköningen av staden finns kvar som en gåva till invånarna. Vi hoppas att ingen upphör med att arbeta för att hålla hela staden ren och grön för alltid…!!

Raj Kharel