Ödesdigra konsekvenser utan primärvård

På bilden ser ni Tak Bahadur Gurung, 43 år gammal och far till två barn. För att försörja sig och sin familj reste Tak Bahadur till Indien redan som ung för att arbeta. Pengarna han tjänade i Indien möjliggjorde att han kunde köpa en liten bit mark hemma i Nepal, där hans fru och familj nu lever av att bruka jorden.

Tak Bahadur fortsatte att arbeta i Indien för att regelbundet skicka hem pengar till sin familj, men plötsligt började han plågas av smärtor i sin högra hand. Eftersom han inte hade råd att söka sjukvård i Indien ignorerade han den tilltagande värken med hjälp av smärtlindrande tabletter. Tak Bahadur arbetade vidare och noterade i tysthet att en svart fläck växte sig allt större på pekfingret.

När Dashain (Nepals längsta festival) stod för dörren hade Tak Bahadur äntligen ledigt för att resa hem till sin familj. Men han lyckades inte ta sig till Nepal. Han svimmade på vägen och hans vänner förde honom till närmsta sjukhus i Indien. Där möttes de av ett tungt besked: sjukhuset vägrade att ta emot honom då de ansåg att han redan var för svårt sjuk och ett hopplöst fall. Hans vänner vägrade att ge upp och transporterade honom vidare till ett privatsjukhus i Kathmandu. Efter en lång och mödosam resa blev han inlagd. Glädjen var dock kortvarig, efter ett vårddygn fick de den första räkningen på 65000 rupees, ca 5000 svenska kronor! När vännerna förklarade att de inte har någon möjlighet att fortsätta betala sådana summor blev Tak Bahadur utskriven och hänvisad till Universitetssjukhuset i Kathmandu som tog emot honom. Tyvärr hade skadan vid det laget fortskridit så långt att enda behandlingsalternativet var amputation vid armbågsleden.

Ett par dagar efter operationen återvände Tak Bahadur hem, men väl hemma blev operationssåret snabbt infekterat. Han återvände till Universitetssjukhuset, och är nu ordinerad vila och rehabilitering en tid framöver. Detta får Tak Bahadur möjlighet till på BAS härbärge där han bor just nu eftersom hans hem ligger många timmar bort från huvudstaden och sjukhuset. Hela hans familj drabbas av den uteblivna inkomsten från Indien, och vilken framtid en lantbrukare i Nepal får med en arm återstår att se. Säkert är att han kommer att bli beroende av hjälp.

 

Vill du hjälpa Tak Bahadur och andra nepaleser i liknande svårigheter? Du kan sätta in pengar på bankgiro 434-9866, alla bidrag gör skillnad! Vi har också PayPal. Som månadsgivare hjälper du till att ge BAS en långsiktigt stabil grund att stå på, oavsett storleken på summan du skänker regelbundet så kommer du att hjälpa människor som behöver det.