Från gatan till BAS

Raj Gurungs berättelse visar de sorgligaste sidorna av Nepal. Den totala frånvaron av skyddsnät, kvinnornas utsatta situation, fattigdomen och okunskapen som tvingar desperata människor till grymma handlingar.

Fram till 30 års ålder levde Raj Gurung, i dag 48 år gammal, i södra Nepal med sin styvmor, hustru och två barn. Då kidnappades hans fru och såldes till människohandlare. Raj Gurung drabbades av en depression och lämnade hemmet för Kathmandu. Där tog han vilka småjobb han kunde hitta, jobb han inte kunde hålla fast vid när hans drickande blev allt värre. Han hamnade på gatan och började tigga.

Alkoholen och det hårda livet på gatan slet ut Rajs kropp. Han blev så sjuk att hans bekanta från gatan tog honom till det närmaste sjukhuset där han togs in och omedelbart fick saltlösning på dropp. Men när det visade sig att varken han eller de som tagit honom till sjukhuset hade råd att betala för medicin och behandling visade sjukhuset lite intresse för Rajs tillstånd. Då tog Rajs bekanta honom från sjukhuset, med nålen från droppet fortfarande i armen. De köpte saltlösning i en butik och började själva byta påsarna när det var dags.

Med den utmärglade Raj, utan kläder och med dropp på gatan, fick tiggarna mer pengar än tidigare. Men pengarna gick inte till någon behandling, bara till mer alkohol som försämrade Rajs tillstånd än mer. Hans vänner visste dessutom inte hur droppet skulle hanteras för att vara säkert, och en dag började blod flöda in i saltlösningspåsen. En okänd man som råkade passera förbi och såg hur illa det var ställt tog Raj till Bir-sjukhuset men där ville de inte ta emot honom då det inte fanns någon som kunde gå i god för honom. Den främmande mannen tog honom då till universitetssjukhuset och gick själv i god för att Rajs sjukhusvistelse skulle betalas.

Mannen köpte medicin åt Raj och såg till att några av hans bekanta från gatan kom till sjukhuset. Men snart var Raj övergiven. Då kontaktade sjukhuset BAS med frågan om organisationen kunde tänka sig att ta hand om en man med svåra leverskador och i akut behov av vård. När BAS personal kom till sjukhuset var Raj medvetslös och andades så svagt att det knappt märktes.

Raj Gurung stannade på sjukhuset i 15 dagar för behandling. Sedan kom han till BAS där han efter två veckor har gått upp i vikt, kan ta några steg på egen hand och berätta sin historia. Läkarna på universitetssjukhuset säger att Raj Gurung kan bli frisk om han får medicin och äter ordentligt. Men det kommer att ta tid.