Rita och Ramesh Kharel i den skånska myllan

Så kom då äntligen den stora dagen och  i lördags kväll landade våra långväga gäster i den skånska myllan.
IMG_2808

Sverige visar sig från sin bästa sida och välkomnar Rita och Ramesh med strålande sol och ljuvligt försommarväder.
Första dagarna har erbjudit picknick i de gröna, lunch med volontärer och vänner, spontanmöten av kändisar på stadens gator och dessutom studiebesök vid Skånes universitetssjukhus.
IMG_2772IMG_2771IMG_2802

Läkaren Charlotta Wenzelberg var för fyra år sedan på besök hos BAS i Nepal. Charlotta blev då guidad i det snåriga nepalesiska sjukvårdssystemet och nu fick hon tillfälle att visa Rita och Ramesh runt vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Rita och Ramesh reflektioner efteråt är att den stora skillnaden är att det inte här görs någon uppdelning  på fattig eller rik patient; att alla behandlas lika oavsett hur mycket pengar du har eller vilken samhällsklass du tillhör, att du kan inte betala dig till ett eget VIP-rum eller snabbare operation, att du blir insläppt och behandlad även om du är fattig och inte har med dig en ”care person” som krävs i Nepal och att du inte ens behöver vara svensk medborgare…
Rita förvånas över att alla betalar en och samma avgift på akuten och att det sedan inkluderar alla nödvändiga undersökningar hur dyra de än må vara. Att det finns fikarum för patienterna på avdelningarna – lite skillnad mot de skitiga golv som de nepalesiska patienterna hänvisas till.
Såklart är skillnaderna oändliga i system och faciliteter och Rita och Ramesh omnämner sjukhuset som ett femstjärnigt hotell. Men Rita och Charlotta konstaterar också att läkarkompetensen är densamma i Nepal och Sverige och likaså de flesta av patienternas åkommor.

IMG_2796IMG_2791

På torsdag arrangerar BAS en knytis-picknick i Malmö då alla som vill får komma och träffa Rita och Ramesh. Vi möts upp i Pildammsparken, på ”Tallriken” (hitta hit!) vid kl 13. Ta med en filt, mat&dryck – varmt välkomna!

Till helgen bär det iväg mot Småland och nya äventyr bland skog och sjö!