På jakt efter Solstrålar!

BAS huset i Kathmandu stod klart för inflyttning i våras, huset är fantastiskt och stärker BAS i kropp och själ. Dock är det en del kvar att fixa med huset och det viktigaste just nu är att ordna med solpanel.

I Nepal är elförsörjningen ett stort problem, pga dålig infrastruktur så är det många tider på dygnet inte möjligt att få el via elnätet, mellan 6 till 12 timmar per dag är det strömlöst i Kathmandu. Det är utmanande att leva och bedriva verksamhet här när el inte finns – utan el inget ljus och inte heller någon fungerande vattenpumpen och därmed inget vatten. När barn har bajsat ner sig och du ska byta blöjor då är du tacksam över såväl vatten som ljus och det är inte helt enkelt att koka ris till 50 personer utan vatten och el!

Idag har vi en liten solpanel som ger lite lite el till ett par lampor inomhus under de tider det är elavbrott.

solar

Önskan är att BAS huset framöver helt ska klara sig med solpanel, för såväl varmvatten som för all el – för BAS bästa och för miljöns bästa!

Vi tänker oss en solig plan i två steg:

Steg 1 – viktigast just nu är solpanel för varmvatten, detta för att kunna tvätta barnen i lite varmare vatten än iskallt och kunna tvätta kläder och lakan och faktiskt få dem rena.
Vi har hittat en bra och pålitlig nepalesisk leverantör som dessutom är villig att göra en social insats för BAS och ger ett pris utan förtjänst och gratis arbetskostnad.
Priset är 110 000 Nrp = ca 7 000 Sek
Detta inkluderar, vattentank för 600 liter och 6 solpaneler inkl garanti på 25 år.

solpanel2

Steg 2 – för att bli helt oberoende det opålitliga elnätet och alltid ha vatten med fungerande vattenpump, ljus, fungerande syrgasmaskin till patienter så behövs solpanel till en kostnad om 245 400 Nrp = ca 17 000 Sek
Samma leverantör och villkor som ovan.

Vill du vara med och fånga solstrålar till BAS solen?
– sätt in valfritt bidrag till BAS bankgiro 434-9866 eller betala via PayPal här på hemsidan.

Märk din gåva med ”Solpanel”.

Soliga hälsningar från Rita, Ramesh, Rekha, Raj o Maria i Kathmandu