Två nya patienter i Kathmandu

bas1

Denna lilla 6 månaders bebis är en liten flicka vid namn Santi Tamang. Hon har nyligen blivit opererad och ligger och vilar med sin mamma på BAS härbärge. Flickans föräldrar är unga, pappan som är 22 år arbetar i Indien för att försörja sin familj och den 18-åriga mamman är sömmerska i hembyn Dhading. Den unga familjen bor tillsammans med pappans föräldrar under mycket enkla förhållanden och Santi föddes i hemmet. När den lilla flickan var två månader började problemen, hon kunde inte behålla maten efter amningen. Detta var till en början inget som ansågs märkligt men efter ett tag upptäckte Santis mamma en knöl på flickans mage. Knölen växte ständigt och efter några månader beslutades det att Santi behövde komma till Kanti Hospital i Kathmandu för utredning. För att ta sig till huvudstaden fick Santis mamma först gå i 14 timmar till närmaste buss, varpå den återstående bussfärden tog 3 timmar. Väl på Kanti hospital undersöktes Santi och det visade sig att flickan hade en 2,5 kg stor tumör i magen. Operationen gick bra och flickan vilar ut på härbärget. Den lilla familjen kommer stanna tills Santis alla behandlingar är över.

 

bas2

Prabha Kumari Magar är en 30-årig kvinna från östra Nepal. Hennes familj består av man och en 12-årig dotter. Prabha och hennes man arbetar i Indien för att tjäna sitt uppehälle. Familjen är trots detta mycket fattig och Prabha har därför inte lyckats söka vård förrän nyligen. Hennes besvär började för några år sedan, hon började få ont i magen och orken var inte längre där, Prabha blev svagare och svagare. Ibland gick hon till en lokal vårdcentral för att få smärtstillande men hennes tillstånd förbättrades inte. Tillslut lyckades hon ta sig till ett större sjukhus för en ordentlig undersökning och det visade sig att hon led av allvarlig gallsten och tuberkulos. Prabha återvände hem till Nepal och lyckades med hjälp av sin mamma samla ihop pengar i hembyn för att ta sig till Kathmandu. Väl på plats kom hon i kontakt med Teaching Hospital där läkarna vände sig till BAS. Prabha är nämligen så svag att hon inte klarar av den omfattande operationen och vården som krävs för tillfället. Så hon vilar ut och får mat och husrum på härbärget tills hennes tillstånd stabiliserats så operationen kan utföras.