Fler nya ansikten på härbärget i Kathmandu!

Vissa perioder kommer det många nya patienter till oss på BAS. På sistone har det varit en sådan period och här kommer en presentation av våra tre nykomlingar:

 

17July_3

Riyaj Bhujel är en 14-månader gammal pojke som lider av en allvarlig typ av blodcancer. Han tillhör, liksom de flesta andra patienterna på BAS, en mycket fattig familj. Det har tagit lång tid och möda för föräldrarna att samla ihop pengar för resan till huvudstaden. På barnsjukhuset, Kanti hospital, konstaterades det att pojken måste genomgå en lång och kostsam cancerbehandling. Då familjen är extremt fattig har sjukhuset efterskänkt vårdkostnaderna och bett BAS om hjälp med mat och boende. Vi välkomnar självfallet den lilla familjen med öppna armar!

 

17July_2

Yadu Kumari Dulal kommer från Makwanpur som ligger sex timmars bilresa från Kathmandu. Hon är 70 år, vilket i Nepalesiska mått är en hög ålder. Hon har tre barn, en son och två döttrar som alla är gifta och har egna familjer. Yadu har haft problem länge; sedan tre år har hon ingen matlust och sedan ett år tillbaka har hon inte lyckats behålla mycket av den mat hon ätit, hon har även drabbats av feber i perioder. Sex månader sedan lyckdes hon, med hjälp av bybor och sin familj, få vård på Teaching Hospital i Kathmandu. Det visade sig att Yadu led av allvarliga njurproblem. Hon har fått vård i flera månader nu, men många månader kvarstår om hon någonsin ska ha en chans att bli bra. Alla de ihopsamlade pengarna är dock slut och sjukhuset har beslutat sig för att efterskänka resterande vård. De har vänt sig till BAS om hjälp med husrum under behandlingen. Härbärget kommer således bli Yadus hem de närmaste månaderna.

17july_1

Denna unga man är 18-åriga Renjan Tamang. Han är en mycket flitig student från bergsbyn Rasuwa, 6 timmar med buss och 4 timmar till fots från Kathmandu. Han är yngst i en syskonskara på tre och utsedd till att bli familjens akademiker. Föräldrarna är bönder och analfabeter och önskar sig inget mer än att Renjan, som den enda i släkten, ska få en god utbildning. Familjemedlemmarna arbetar hårt för att pojken ska kunna uppnå detta mål och pressen på honom är stor. För ett år sedan började Renjans ena höft att smärta, han beklagade sig men ingen i familjen trodde honom utan ansåg att han försökte undkomma arbetet i jordbruket. Då pojken gick i skolan hela dagarna trodde familjen att han blivit lat och inte ville arbeta med de vardagliga sysslorna. Efter en tid började hans gång påverkas allvarligt och tillslut skickades pojken till Kathmandu för utredning. Det visade sig att han led av Tuberkulos i skelettet och får nu vård på Teaching hospital. Nästkommande tre månaderna är han ordinerad vila på BAS härbärge, under tiden får han med jämna mellanrum besöka sjukhuset för vård.

 

Vi välkomnar Renjan, Yadu och Riyaj till BAS och är glada att vi kan hjälpa dem på deras väg mot ett tillfrisknande!