MC-gäng på besök

Vi har haft finbesök här på BAS av ett gäng svenskar som ska åka på en MC-resa i Nepal. Resan organiseras i samarbete med BAS, och genomförs nu för första gången. Det kommer ytterligare en grupp motorcyklister senare i mars, och förhoppningen är att det även ska finnas intresse för fler resor i framtiden. Det betyder väldigt mycket för BAS att den här grupppen kommer till Nepal och genomför resan. Det är nämligen så att överskottet från MC-resorna tillfaller BAS, vilket kommer att få stor betydelse för verksamheten. Samtidigt som människorna är här för att njuta av en storartad upplevelse så bidrar de alltså samtidigt till att underlätta livet för fattiga och sjuka personer i Nepal!

Vår uppgift blev att guida runt gruppen på BAS. Vi visade dem lokalerna både i det nuvarande och i det nya huset som är under uppbyggnad. Det var mycket roligt att få träffa de trevliga MC-förarna, och vi insåg hur stolta vi är över att kunna berätta om allt bra som BAS gör. Vi kände oss även glada över den insats vi själva gjort. Ibland kan vi känna att vi kanske inte hunnit åstadkomma så mycket under vår tid här. När vi nu fick tillfälle att se det lite utifrån så känns det som att det nog ändå har betytt en del att vi varit här. På bilden nedan är hela gänget samlat på det nya husets takterass.

MCtrippen

Innan gruppen fick sina motorcyklar genomfördes en ceremoni (Puja) riktad till den hinduistiska guden Vishwakarma. Som vi har förstått det ses Vishwakarma bland annat som järnets gud, och liknande ceremonier genomförs ofta i till exempel fabriker för att öka produktiviteten. För att vara en religiöst och politiskt obunden organisation kanske man skulle kunna tycka att vi som volontärer på BAS är med om misstänkt många hinduistiska ritualer. Men vi väljer att se det som en kulturell tradition snarare än en religiös aktivitet. I vilket fall som helst var det en festlig ritual som gav en minnesvärd markering av MC-resans inledning. Och med tanke på att trafiken här kan vara lite vild ibland så är det ju inte fel med lite extra beskydd för motorcyklisterna när de nu är ute på vägarna i Nepal.