Nya ansikten hos BAS i Kathmandu

Detta är Sunil Budathok som är 7 år och går i andra klass. Hans föräldrar är lantbrukare och odlar grönsaker på en liten hyrd jordplätt i västra Nepal. För ungefär ett år sedan fick Sunil plötsligt kraftig buksmärta och behandlades på ett litet lokalt sjukhus. Pojkens tillstånd förvärrades och han kunde inte gå i skolan längre. Sjukhuset i hembyn skickade familjen till Teaching Hospital i Kathmandu då man inte kunde hitta orsaken till sjukdomen. Familjen fick bo hos en släkting i Kathmandu under tiden Sunil genomgick diverse undersökningar på sjukhuset. Det visade sig att pojken led av Tuberkulos och skulle behöva vård i minst en månad. Släktingen till familjen vägrade hjälpa fdem med boende under den långa sjukhusvistelsen och i brist på pengar övernattade Sunil och hans mamma på sjukhusområdet. Läkarna pratade med mamman och insåg snabbt allvaret i situationen och kontaktade BAS för att hitta en lösning för den fattiga familjen. Nu bor Sunil och hans mamma på härbärget fram till att pojken är frisk och de kan återvända hem.

Siya Ram Raiyadav är 56 år och kommer från en by vid namn Sarlahi i östra Nepal. Han lider av en ögonsjukdom och kom till Teaching hospital genom att en läkare från hembyn träffat på Siya och velat hjälpa mannen. Siya är helt ensam, hans föräldrar dog när han var barn och hans fru lämnade honom strax efter giftemålet. I hembyn hjälper han människor med olika sysslor och i gengäld får han mat och husrum. Då hans syn långsamt försämrades till den grad då han knappt såg och därför inte heller kunde utföra sitt arbete, insåg läkaren att denna man måste hjälpas. I Kathmandu fick Siya en avgiftsfri ögonoperation tack vare Teaching Hospital och behöver stanna kvar för vidare behandling. På BAS får han omvårdnad, mat och husrum då han inte har några som helst ekonomiska resurser eller anhöriga som kan hjälpa till.

 

 

Detta är den 14 månader gamla Lila Maya Syangtan, hon bor tillsammans med sina fyra syskon och föräldrar i Sindhili i östra delarna av Nepal. Lilas föräldrar arbetar som skräddare i hembyn. Hon lider av Leukemi och kom till Kathmandu efter att det lilla lokala sjukhuset inte förmått att få bukt med hennes höga feber. Man förstod helt enkelt inte orsaken till hennes sjukdomstillstånd. Mamman sålde familjens höns och getter för att ha råd att resa med flickan till barnsjukhuset, Kanti hospital i huvudstaden. Väl på sjukhuset visade sig att Lila lider av cancer och på grund av familjens fattigdom får hon en stor del av cellgiftsbehandlingen gratis. Så länge flickan är sjuk kommer hon och hennes mamma få bo hos BAS.