Festivaltider i Kathmandu

Vår volontär Henrik berättar:

Under årets sista festival i Nepal så planerade vi att samla in pengar till marken som ska köpas genom att knacka dörr och uppträda med sång och dans. Detta är en tradition som många barnhem och insamlingar gör här i Nepal under dessa två dagar under denna festival.

Därför hade vi hyrt traditionella nepalesiska folkdräkter som vi hade på oss medans vi spelade traditionell nepalesisk musik som vi dansade och sjöng till.

Under två dagar åkte vi runt ifrån hus till hus och uppträdde. Förutom att vi samlade in pengar till landet så var det fruktansvärt roligt att dansa deras dans. Trots bristande kunskaper inom dans så var det bara att följa musikens rytm, skratta och vara glad. När insamlingen var klar så samlades alla 25 personer som deltog hemma hos Ramesh och Rita för att fira festivalen där det bjöd på god mat.

Sista dagen under festivalen firar man bror och syster dagen:Tika. Då ska man måla sin systers eller brors tika i pannan. Tika är 6 prickar i olika färger som ni ser på bilden. Därefter ger man varandra presenter och äter gott.

Man måste vara/bli bror och syster för att måla tika på varandra. Trots att man inte är bror och syster på riktigt kan man bli detta genom denna dag. Då gäller det att man genomför denna cermoni. Detta gjode vi, jag fick turen att få en ny syster eller ’’didi’’ som man kallar det i Nepal. Numera är Rita min nya och även första syster. Ramesh fick även en ny syster, hon heter Ronja och arbetar på BAS under dagtid och kommer ifrån Danmark. Denna dag var firandet lite lugnare än dagarna innan och festivalen gick mot sitt slut.

Därmed var denna festivalen slut och jag tackar så hemskt mycket för de otroligt trevliga dagarna med dans, sång, mat och trevligt sällskap.