Din hjälp gör skillnad!

TakBahdur (vänster) och Durga (höger) är två bröder som lider av ett ovanligt hjärtfel som det inte finns någon bra behandling för här i Nepal. Vi har skrivit om pojkarna vid flera tillfällen här på bloggen.

Hjärtfelet föds endast männen med i TakBadhurs och Durgas familj och stor del av männen i deras släkt har avlidit av detta hjärtfel. Det finns behandling i Indien, men Rita har inte kunnat åka med dem dit pga att kostnaden varit så hög. Nu har dock pengar donerats till TakBahdur och Durga genom BAS så att de två ska få åka till Indien för behandling!

Ni ska veta att hjälpen ifrån BAS in Sweden gör stor skillnad och alla här är fruktansvärt tacksamma för alla personer som räddats genom vårt arbete. Tack för Din hjälp!

Komari Darji är en ny person på BAS som anlänt med sina två söner. Hon bor i Taplijunc distriktet med fyra söner och tre döttrar samt hennes mans nya fru och deras barn. Hennes man lämnade henne och skaffade en ny familj i Indien och fick 11 barn till, med en ny fru. Han återvände sedan med sin fru och alla deras barn. Fram tills jordbävningen bodde alla under samma tak.

Jordbävningen som drabbade Nepal för ungefär sju veckor sedan gjorde att deras hus föll ihop. Inne i huset var fem stycken av deras familjemedlemmar fastklämda. Komari samt en av hennes söner skadade sig, sonen skrapade upp ansiktet men behövde ingen omfattande vård. Komaris ben krossades och hon behövde akut vård. Hon blev därför förflyttad ifrån deras hem till Kathmandu med helikopter.

Två av hennes söner åkte till Kathmandu för att hjälpa henne på sjukhuset. Efter att ha vandrat i två dagar och bussresor på sammanlagt nästan 30 timmar, var de framme i huvudstaden. För att ha råd med hennes behandling har de nu lånat  pengar ifrån deras by med krav att betala tillbaka 25% mer än vad de lånat. Klarar de inte av detta så kommer de stå i skuld till deras långivare. Detta kommer leda till att de kommer få arbeta för personen en lång tid utan någon direkt betalning vilket kommer bli väldigt svårt för familjen på runt 20 personer utan något hus eller mark att överleva på. Fadern i familjen jobbar som skräddare och hade svårt att livnära sin familj redan innan jodbävningen. Komari och hennes två söner kommer under hennes tillfrisknad stanna på BAS innan de är redo att åka tillbaka till sin by igen.

/Henrik Bengtsson