I landet där inget är lagom!

25 juni 2011
Nepal är allt annat än landet lagom. Här vaknar vi pigga klockan fem på morgonen. När jag och Rita tar vår morgonpromenad är folk redan i full fart. Det sopas, delas ut tidningar, man ser grupper av män som dricker te och pratar om familjen, grannskapet och politiken. Butiker öppnas, mjölk inhandlas, kvinnor och män som ber vid sitt “kvarterstempel”, barn som är på väg till skolan. Det är ett lämmeltåg av morgonpromenerande nepaleser, kvinnorna i sari och gympaskor och männen i moderna sportkläder – en härlig mix av nytt och gammalt. Kathmandutrafiken består av ett virrvarr av cyklar, bilar, lasbilar, bussar, motorcyklar, mopeder och de heliga korna. Trafikreglerna ar enkla – tuta & kör så det ryker!Monsunen är här för att stanna de närmaste tre månaderna och vägarna denna tid på året är antingen snustorra eller översvämmade. Det är antingen stekhett eller genomsurt. Var och varannan dag är en helgdag, uppskattningsvis har Nepal fyrtio-femtiotal helgdagar varje år.Nepaleser äter sällan men när det vankas mat så är det berg som intas, ett Mount Everest av ris. Har man råd äter man detta två gånger om dagen och ibland tre. Det är lätt att förstå varför de flesta nepaleser lider av magkatarr! Genorisiteten och gästfriheten når inga gränser och enligt gammal tradition behandlas alla gäster som en gud. Då en gäst knackar på dörren så bjuder man denna på det bästa huset kan erbjuda, om man så endast har en portion ris. Denna tradition lever i mångt och mycket kvar. Som häromdagen när Rita och jag skulle leta reda på en snickare för beställning av en donationsbox. En nyöppnad mataffar i västerländsk stil, i samma kvarter som den amerikanska och den australienska ambassaden, hade tidigare lovat oss plats för en BAS-donationsbox. Vi hittade en snickare i närheten och det är inte direkt några stressiga snabbköp man gör här, nej här stannar man upp, pratar en bra stund om allt mellan himmel och jord och det slutar med en téstund i glada nepalesers lag! Vi har onekligen en hel del att lära – sluta stressa, lyft huvudet, se varandra i ögonen och våga prata med en främling…vad har du att förlora?!Gapet mellan fattig och rik är som ett gigantiskt helvetesgap, den rike har så att den kan bada i pengar och den fattige lever på under en dollar om dagen. Det finns ingen som helst rättvisa och du kan sällan påverka din framtid, vinst- eller nitlotten beror på vilken familj och kast du föds in i. Dock kan den rike snabbt bli fattig, det finns inget skyddsnät och du är hela tiden väldigt sårbar. Blir du sjuk och oförmögen att arbeta så hamnar du snabbt på en tunn, tunn gren. Arbetslösheten är enorm, vi som tycker att arbetslösheten i Sverige är besvärande, här är den en katastrof – uppskatttningsvis 70 %!Naturen i Nepal får dig att tappa andan , de gigantiska bergen i Himalaya – snöklädda, vitt gnistrande mot en blå himmel. Sagolika rhodenderonskogar, gröna kullar och djupa dalar, djungelbokens alla djur och slingrande floder som gjorda för forsränning.Välkommen till Nepal – jordens tak!
Maria Leiner