December 2010

Gott Nytt År!!

31 december 2010

Det har varit ett händelserikt år i Kathmandu och på BAS härbärge. Vi har mött många nya patienter och haft en hel del volontärer hos oss, både nepalesiska och svenska. Vi har fått tagit del av så många tragiska livsöden men också delat väldigt mycket lycka och glädje.

Men framförallt; vi har hjälpt många människor!

Detta hade inte varit möjligt utan er som  hjälpt oss på ett eller annat sätt. Så vi på BAS vill sända våra allra största tack till alla er som bidragit och bidrar med ekonomiska gåvor, kläder, spel, leksaker och mat mm. Ert engagemang, stöd och hjälp till vår verksamhet ger oss möjlighet att hjälpa ännu fler utsatta, fattiga och sjuka människor.

Tack för det gångna året och de bästa av önskningar inför ett riktigt fantastiskt 2011!

BAS

Jul- och födelsedagsfirande

24 december 2010

Eftersom ingen vet när de fyra adopterade barnens födelsedagar infaller bestämde Rita att man skulle göra julafton till barnens gemensamma födelsedag. Förberedelserna satte igång och barnen kläddes med de traditionella halsbanden av blommor och med röda tecken i pannorna. Rummet dekorerades och det bjöds på choklad dagen till ära. Det var en mycket glad tillställning och alla på härbärget firade barnens dag.

Livet på härbärget rullar på och barnen läser läxorna tillsammans med de vuxna på eftermiddagarna. Flickan som vi räddade på sjukhuset i somras när Katarina var volontär har nu tillfrisknat mer och mer. Hennes tillstånd är stabilt och hon sitter själv och kan prata lite. Hon har inte så mycket minnen från händelsen eller hennes liv innan. Hon minns dock att hon har en bror, att hon är 16 år gammal och att hon inte heter Sahara, som Rita döpt henne till. Däremot kan hon inte berätta vad hon heter eller var hon bor. Vi gläds åt hennes framsteg och hoppas att hon inom en snar framtid kommer kunna minnas mer och mer och återhämta sig till fullo.

 

En dag med lek och bus

18 december 2010

En vänlig man som kommit i kontakt med BAS och velat hjälpa barnen på BAS härbärge, kontaktade hotellet där han bodde när han var på besök i Kathmandu. Han berättade för hotelledningen om BAS verksamhet och om barnen och ställde frågan om hotellet på något sätt kunde hjälpa eller bidra med något. Hotelledningen kontaktade Rita och bjöd in henne och barnen till en heldag med lek, bus och diverse godsaker.

Barnen var så förväntansfulla och lyckliga. Hotellet hade ordnat med hoppborg, lek och olika aktiviteter som t ex lotterier och ”fiskdamm”. Dagen blev mycket lyckad och skratten avlöste varandra. Med sig hem fick de dessutom en hel del godsaker och presenter. Stort tack till Soaltee Hotell som gjorde denna dag möjlig

 

BAS adopterar

2 december 2010

Sedan många år tillbaka har Rita och Ramesh besökt Kanti hospital som är Kathmandus stora barnsjukhus. Det ligger precis invid Theaching hospital och BAS har goda relationer såväl med sjukhusledningen som med läkare på de olika avdelningarna. Ofta skickar BAS hit barnen som bor på härbärget för att få vård och vid varje tillfälle har Rita passat på att samtidigt hälsa på i ett litet undangömt rum på sjukhuset.

I det lilla rummet har fyra stycken små barn bott sedan de var mer eller mindre nyfödda. Det de har gemensamt är att alla lider av någon form av CP-skada som bidragit till att deras föräldrar övergett dem, oftast utanför sjukhuset. Barnen har inte utvecklats utan kan fortfarande varken sitta, stå eller gå. Det är inte lätt att kommunicera med dem och de behöver konstant vård. Barnen är nu runt 4-5 år gamla och sjukhusledningen har, under flera års tid, desperat försökt hitta något barnhem eller organisation som kan tänka sig att ta hand om dessa övergivna barn.

Fortfarande har detta inte gett några som helst resultat, speciellt med tanke på att dessa barn ses som en olycka i många delar av samhället och därför ofta helt enkelt blir lämnade att dö.

Ritas påhälsningar gjorde barnen glada, men sjuksystrarna ville tillslut inte släppa in henne för att de var rädda att barnen skulle vänja sig vid Rita och sedan vara ledsna och ensamma när Rita inte var där. Detta gjorde Rita hemskt upprörd och med sina bestämda steg tog hon sig till sjukhusledningen och begärde att få ta hand om dessa barn. Genom era gåvor kan nämligen BAS ge dessa barn rätt förutsättningar till ett gott liv med mycket kärlek och omtanke.

Sjukhusledningen var enormt tacksamma för BAS hjälp och lokal media bjöds in för att berätta om Ritas och BAS fina gärning. När alla papper var påskrivna och klara tog Rita med sig alla fyra barnen till härbärget där de genast blev ompysslade av de övriga boende.

Barnen skrattar ofta sedan de kom till härbärget och de har även fått möjlighet att delta i den verksamhet som Ritas syster driver, som arbetar med barn med olika funktionshinder. Detta gör att barnens motorik kan komma att utvecklas och att de blir såväl fysiskt som psykiskt stimulerade under dagarna. Susmita som vi berättat om tidigare, vars mamma Santamaya är sömmerska på härbärget, har efter några månader i denna verksamhet nu lärt sig att sitta och hon tränar för fullt med att lära sig att stå.