Oktober 2010

Familjen Ranamagar

9 oktober 2010

En ny familj har anlänt till BAS härbärge. Det är Radika och Bikram Ranamagar samt deras barn, varav den yngsta flickan, 2-åriga Elisuha har en CP-skada.

Mamma Radka miste sina föräldrar vid 8 års ålder och när hon var 15 år flydde hon från sin äldre syster till Kathmandu. Där hittade hon jobb och efter några år träffade hon Bikram. De gifte sig och flyttade ut till en by utanför Kathmandu. Vid 24 års ålder fick paret sitt första barn, Persan som är en glad och energisk liten kille som får förmånen att gå i skolan. Några år senare visade det sig att Radka fått hjärtproblem som orsakade bröstsmärtor och blåsljud. Radka är i stort behov av en operation. Men hon vägrade, och fortsätter vägra, eftersom operationen är kostsam och Radka vill hellre prioritera barnen. Efter beskedet om hennes sjukdomstillstånd ville Radka inte skaffa fler barn, men trots detta blev hon gravid igen. På grund av att pengar inte fanns i familjen kunde inte Radka genomgå en abort, utan hon fick tag på illegala tabletter som skulle framkalla en kemisk abort. Tabletterna fungerade inte utan skadade fostret permanent. Radka födde en CP-skadad flicka, Elisuha.

Familjen är väldigt mån om sin yngsta dotter och försöker träna upp hennes motorik så gott de förmår. Men flickan kan varken stå, sitta eller prata och hon behöver sjukgymnastik och andra typer av terapi. Av en annan organisation har hon fått ett par glasögon då hon är skelögd och man hoppas att dessa ska hjälpa Elisuha att se bättre. Läkarna tror inte att hennes hjärna är skadad när det gäller hennes intellektuella förmåga, däremot behövs en röntgen för att fastställa detta. Genom olika typer av mediciner och motoriska övningar kommer, enligt läkarna, Elisuha ha goda möjligheter att kunna gå och tala. Genom BAS har hon fått möjlighet att gå på en skola för barn med dessa typer av skador, i 2 månader. Förhoppningsvis, genom BAS och er hjälp kommer hon kunna fortsätta även efter dessa inledande månader.

För tillfället har familjen Ranamagar flyttat tillbaka till sin hemby och föräldrarna arbetar med att krossa sten nere vid byns flod, ett tungt och farligt arbete. De måste flytta till Kathmandu om Elisuha ska ha möjlighet att utvecklas och överleva. Men eftersom det i nuläget är knapert med arbetstillfällen i staden är det en svår situation för familjen.