Översvämningar slår över Nepal

Än en gång orsakar översvämningar enorma problem i Nepal. Så här beskriver BAS situationen den 14 augusti.

”Översvämningar är som en årlig olycka för Nepal. Kraftigt regn under tre dagar har fått vattennivåerna att stiga till katastrofala höjder i fler än 22 distrikt över hela Nepal. På en del platser i bergsområdena har motorvägar blockerats av jordskred. Tusentals människor har drabbats, över 70 personer har dött och många fler saknas. Bussar med passagerare har svepts med i vattenmassorna. En smärtsam incident var när en ambulans sveptes av vägen av vattnet. I den fanns en gravid kvinna och fem släktingar som skulle till sjukhuset för födseln. Ambulansen sveptes av vägen 100 meter från sjukhuset. Bara föraren överlevde.

Det finns många sådana sorgliga historier om bussar som dragits med av översvämningarna eller begravts under jordskred. Skolor och kontor i högriskområden har stängts. Enligt myndigheterna har mer än 19 000 familjer förlorat sina hem. Huvudlederna till Kathmandu har störts. En del inrikesflygplatser fungerar inte. Regeringen gör sitt bästa för att hjälpa människor med bostäder och tillgång till mat och mediciner. Prognosen säger att det ska bli mindre regn från och med i morgon. Och vi hoppas att den här krisen är över snart och att människorna i de drabbade områdena kan andas lugnt igen.”

En nyckfull natur är en del av vardagen i Nepal, och den drabbar alltid de fattiga hårdast. Det är för dem BAS finns till. Det finns flera sätt att skänka pengar.

BAS Swish 123 562 72 45
BAS Bankgiro 434-9866
BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522

Du kan också bli månadsgivare och skänka långsiktig trygghet åt BAS Nepal. Läs hur du blir det här.
Vill du bidra genom att arbeta som volontär för BAS Nepal finns det mer information här.