Ram fick livslusten tillbaka

BAS in Sweden är främst en organisation för insamling av pengar och rekrytering av volontärer till BAS in Nepal. Det stora arbetet görs förstås i Nepal, och alla som besökt BAS in Nepal vet vilken otroligt givande, lärorik och inspirerande erfarenhet det är. (Och dessutom väldigt, väldigt roligt.) Ibland går inspirationen även på andra hållet.

2014 var BAS grundare och eldsjäl Rita Kharel i Sverige och besökte bland annat en dagverksamhet för funktionshindrade. Det hon lärde sig där fick hon en chans att tillämpa med Ram, en 35-årig man med en ryggradsskada som bodde på härbärget. Han var förlamad i nedre delen av kroppen och hade skrivits ut från sjukhuset efter ett års behandling. Han betraktades som helt sängbunden, och det krävdes fyra personer för att flytta på honom. Med sin mamma som enda hjälp hade han ingenstans att ta vägen när sjukhuset inte såg någon mening med att fortsätta behandlingen. Då kom han och hans mamma till BAS härbärge.

När de anlände var Ram djupt deprimerad, och visade ingen vilja att röra sig eller kommunicera med andra. Hans mamma, som också mådde psykiskt dåligt av den svåra situationen, gjorde allt för honom. För henne blev det en ljuspunkt att även få jobba med de funktionshindrade barn som finns på härbärget. Besöket på den svenska dagverksamheten fick Rita att tänka på att Ram bara är fysiskt funktionshindrad, och att det kanske bara kräver lite uppmuntran för att han ska kunna leva ett bättre liv.

Tillbaka i Kathmandu delade Rita med sig av sina erfarenheter och hon försökte få Ram att inse att det bara är hälften av hans kropp som är förlamad och att han fortfarande har en fullt fungerande överkropp, och en mamma som älskar honom. Rita erbjöd Ram att ta på sig vissa ansvarsuppgifter på härbärget, och det ville han. Ram fick ansvar att skriva in nya boende. Han kunde inte flytta på sig, så nyanlända fick komma till hans säng där han skrev ner alla nödvändiga uppgifter. Nästa dag ville han borsta tänderna och ta på sig rena kläder.

För varje dag som gick med de nya arbetsuppgifterna blev han bättre, både fysiskt och psykiskt. Efter ungefär åtta månader kunde Ram resa sig upp i sängen själv. Sedan började han dra sig omkring på härbärget. När han fick en rullstol lärde han sig att ta sig runt med den. Nu är det han som rullar till de nya boende och han kan ta sig till sjukhuset själv. När viljan att leva kom tillbaka ville Ram förnya sitt identitetskort. Utan det kan han inte få det stöd för funktionshindrade som den nepalesiska staten betalar ut. Identitetskortet försvann under sjukhusvistelsen, och ett nytt kan bara skaffas i Rams hemby, 15 timmar från Kathmandu. Det är en svår resa för en rullstolsbunden, men som tur är kunde Ritas barn, Rekha och Raj, åka i hans ställe och ordna ny legitimation. Processen med att få det statliga stödet är i full gång nu. Rita skriver ”Det är så härligt att se hur livet kan förändras med ett litet steg!”.

Du kan hjälpa BAS in Nepal att ta fler små steg. Vill du skänka pengar till BAS verksamhet finns det flera sätt.
BAS Swish 123 562 72 45
BAS Bankgiro 434-9866
BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522
Du kan också bli månadsgivare och skänka långsiktig trygghet åt BAS Nepal. Läs hur du blir det här.

BAS tar också emot volontärer. Läs mer om volontärmöjligheterna här.