Ny grundlag mottas med glädje och oro i Nepal

I september fick Nepal en ny grundlag. Arbetet med den började 2007 och vägen till den nya lagen har varit fylld av konflikter. Nu är Nepal officiellt en sekulär stat bestående av sju delstater. Så här berättar Raj Kharel om hur han uppfattar situationen.

”Efter åtta långa år av väntan och två olika upplagor av grundlagsförsamlingen antogs äntligen Nepals grundlag den 20 september, 2015. Denna grundlag ersätter den tillfälliga från 2007, som var Nepals sjätte grundlag.

Den nya grundlagen hade stöd av 90 procent av medlemmarna i konstitutionsförsamlingen. Efter att den antagits kunde man se en kedja av glädje på människor, ett hopp om att landet är på väg mot tillväxt, utveckling, stabilitet och fred. Fyrverkerier sköts över parlamentshuset, och folk välkomnade den nya lagen genom att lysa upp sina egna hem, tända ljus och sjunga och dansa utanför parlamentsbyggnaden.

De tio procent av ledamöterna i grundlagsförsamlingen som inte accepterar den nya grundlagen anser att deras behov inte tillgodoses. Frågor om federalism, om grundlagen ska slå fast att Nepal är ett hinduiskt land och om medborgarskap ska gå via modern har varit de mest kontroversiella stötestenarna under de senaste månaderna.

Majoriteten av människorna är glada över att ha en grundlag, medan en minoritet som är missnöjda verkar överrösta glädjen med protester och strejker. De flesta är dock optimistiska. Regeringen ber de politiska partierna att enas, med hänvisning till att det alltid kan göras tillägg till grundlagen. Människor har hopp om ett bättre land. Trots allt, grundlagen har antagits efter åtta långa år.”

Som Raj berättar har den nya lagen orsakat protester, framförallt från de mindre politiska partierna och minoriteter. Du kan läsa mer om det i The Guardians artikel, och i BBC News.

Med eller utan ny grundlag finns BAS härbärge i Kathmandu till för de som behöver det. Du kan hjälpa BAS hjälpa. Det finns flera sätt att skänka pengar på.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522

Vill du ge stöd regelbundet kan du bli månadsgivare. Läs hur du gör här.

BAS i Nepal tar också emot volontärer. Du kan läsa mer om det här.