Nepal har fått sin första kvinnliga president

Nepal har gjort det Sverige aldrig klarat: Välja en kvinna till statsöverhuvud. Bidhya Devi Bhandari valdes av parlamentet till landets president i onsdags. Under det långa arbetet med Nepals nya konstitution arbetade Bidhya Devi Bhandari för att kvinnors rättigheter skulle inkluderas. Nu är det grundlagsstadgat att minst en tredjedel av parlamentets ledamöter måste vara kvinnor, och att antingen presidenten eller vice-presidenten ska vara kvinna.

Presidentskapet i Nepal är främst ceremoniellt, den politiska makten ligger hos premiärministern och parlamentet. Bidhya Devi Bhandari tillhör samma kommunistiska parti som premiärminister Khadga Prasad Oli. The Guardian har en artikel om valet.

Du kan bidra till Nepals utveckling, genom att skänka pengar till BAS arbete för fattiga i behov av livets nödtorft när de är sjuka.

Det finns flera sätt att skänka pengar på.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522

Eller vill du hjälpa till på plats, som volontär? Läs om det här.

Vad du än gör eller inte gör, ha en fin Allhelgonahelg!