Härbärget snart färdigrenoverat

Arbetet pågår med att bygga upp härbärget igen efter jordbävningen i april. Huset är redan i tillräckligt återställt skick för att alla ska kunna bo där igen. På jordbruket, det som räddade BAS verksamhet tiden närmast efter katastrofen, bor nu bara den familj som har hand om odlingarna och djuren. I rummen där sjuka och funktionshindrade fann skydd lagras nu foder åt korna och getterna, och det finns övernattningsmöjligheter ifall någon som varit där och jobbat på dagen vill stanna över.

Det här betyder dock inte att allt är klart. Renoveringsarbetet utförs samtidigt som de boende flyttat in. Bilden visar arbetet med att sätta upp en ny rumsdelare. Den gamla av tegel ersätts med en av aluminium. Det minskar riskerna vid en ny jordbävning. Innerväggarna har fått ett nytt lager färg, men fasadmålningen får vänta till efter monsunperioden, på målarens rekommendation.

En svensk volontär, Lisa-Mari Hellesten, finns på BAS i Nepal just nu. Sin vana trogen har familjen Kharel tagit med volontären på utflykter. Rita berättar från trippen till världsarvet Bhaktapur om glädjen hos butiksägaren när det kom besökare. Det har varit ont om dem i den vanligtvis turisttäta förstaden till Kathmandu, känd för sina palats, tempel och välbevarade medeltida stadsmiljö. Om turisterna inte börjar återvända till Nepal kommer jordbävningen få konsekvenser långt bortom de omedelbara förlusterna.

Har du inte möjlighet att åka till Nepal och bidra på plats finns det andra sätt att hjälpa till :-). Härbärgets verksamhet är i full gång igen, och många av de boende har jordbävningsrelaterade problem. Alla bidrag gör skillnad.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522