Rita rapporterar från Kathmandu

Här följer ännu en rapport direkt från Rita i Kathmandu där marken fortfarande skakar.

Nepals sociala myndigheter hade här om dagen ett möte med olika välgörenhetsorganisationer (NGOs) och även BAS bjöds in. Mötet var nyttigt och effektivt. De diskuterade vilken roll de olika organisationerna har i räddningsarbetet och hur olika små och stora organisationer kan komplettera varandra för att på bästa sätt hjälpa jordbävningens offer. Rita berättar att de fick tunga besked om hur svårt räddningsarbetet varit med anledning av bristen på helikoptrar, och omfattningen av den humanitära katastrof som jordbävningen medfört blev än tydligare.

BAS har tagit hand om en pojke som är i tolvårsåldern som hittades på gatan av ett räddningsteam. Han kan endast tala knapphändigt, sannolikt har han en utvecklingsstörning. Räddningsteamet tog pojken till sociala myndigheterna som vädjade till BAS för att rädda pojken. Han har skador på benen men kan inte redogöra för vad som hänt honom. Hans naglar och hår är välklippt, och de misstänker att han är omhändertagen av en familj i vanliga fall. Vad har hänt? Har de dött? Har han tappat bort dem i kaoset? Rita hoppas att de får veta mer om honom så småningom. De sprider hans foto för att försöka få reda på hans identitet och hoppas innerligt att hitta någon anhörig.

photo3photo5

 

 

 

 

 

 

Regeringen har utfärdat ett uppdrag för att undersöka de byggnader som fortfarande inte rasat. Alla byggnader kommer att märkas grönt, gult eller rött. Grönt betyder att huset är godkänt att leva i omgående, gult betyder att det går att bo i efter vissa reparationer medan rött betyder högrisk och förbjudet att gå in. 500 byggnadsingenjörer är volontärer för detta projekt och vi väntar nu spänt på undersökning av BAS-huset för att veta om det är tryggt att flytta tillbaka in.

photo6photo7photo8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patienterna bor nu i tält på marken och vissa som kan gå bor vid bottenvåningen av huset. Barnen och vissa patienter bor fortfarande vid jordbruksmarken i utkanten av staden och Rita oroar sig mycket för barnen. Sumit är den av barnen som lider mest i värmen där, han har ett svårläkt sår i bakhuvudet som blir allt sämre.

photo9photo10

 

 

 

 

 

 

 

 

Rita om barnen:

”We hope to bring them back soon. It is so difficult for us. We cannot do anything just hope and hope.”

Vi har nu nya fina gåvokort som kan skrivas ut eller beställas från hemsidan, se föregående blogginlägg. Att Rita & Co orkar fortsätta kämpa sig igenom dagarna är mycket tack vare allt stöd och all uppmuntran från alla BAS-vänner i Sverige, stort tack för det! Låt oss fortsätta stötta dem igenom detta.

Tack för ditt bidrag – Varje krona är betydelsefull!

– Hjälp oss gärna med insamlingen –

Märk betalningen med ”Jordbävning”
BAS Swish 123 562 72 45flaggor
BAS Bankgiro 434-9866
BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522

Vill du stödja BAS långsiktigt – bli BAS-fadder och skänk valfri summa via autogiro eller stående överföring.

 

Tack för ditt stöd!