Julklappar kvar? Hjälp dem som behöver det mest i jul

Kamaiya är ett traditionellt system av slaveri i södra Nepal där fattiga familjer arbetat som livegna för välbärgade godsägare. Efter tilltagande protester beslöt regeringen år 2000 att avskaffa Kamaiya, vilket innebar att systemet förbjöds och alla Kamaiyaslavar frigavs. Det låter vackert, men reformen genomfördes utan att erbjuda alternativa arbeten eller ekonomiskt stöd. Många familjer fördrevs från sina hem av sina forna ägare och släpptes rakt ut i fattigdom utan en plats i samhället. Så trots att Kamaiya-familjerna nu är självständiga har deras liv i praktiken blivit ännu hårdare.

Sudip är 8 år gammal och hans familj är frigivna Kamaiya. Sudip är yngst av tre, och han föddes med försluten analöppning. Han blev akut opererad som nyfödd och kirurgerna skapade ett hål genom bukväggen för att kunna tömma tarmen på avföring. Vid sex månaders ålder planerades att konstruera en riktig analöppning och försluta hålet på magen. Familjen hade dock inte i närheten råd att betala avgiften för en sådan operation.

Sudips föräldrar har nu kämpat i 8 långa år för att få ihop tillräckligt med pengar. Under tiden har Sudips barndom präglats av ensamhet och utstötthet. Han har levt isolerad och ständigt blivit retad. Ingen utanför familjen har velat komma i hans närhet och han har inte fått börja skolan eftersom han luktat så illa!

Inför operationen behandlas Sudip på barnsjukhuset Kanti hospital och han bor på BAS härbärge. Han ser förväntansfullt fram emot ett liv där han kan leka med andra barn, sova med sina föräldrar när det är kallt och äntligen få gå i skolan!

Vill du göra något riktigt gott i jul? Ge en gåva till BAS och lägg ett presentkort under granen! Du kan skänka pengar på flera olika sätt. Engångsgåvor kan sättas in på BAS in Swedens bankgiro 434-9866 eller via Paypal. Vill du bli BAS-fadder, eller ge bort ett fadderskap, är det autogiro som gäller. Alla bidrag gör skillnad för stora och små i Nepal!