Vandring och Val

Namaste!
Jag är nu tillbaka i livliga Kathmandu efter 13 dagars trekking i Langtang. Det var fantastiskt att få uppleva den nepalesiska naturen, åh vilka berg! 13 dagar var en utmaning för mig som ovan vandrare, men det var verkligen härligt. Och min nya plan blev i slutändan helt perfekt. Jag fick dela guide med kanadensiska Julie, och vår humoristiska guide Pawan var bästa tänkbara. Dessutom hade vi strålande sol och klarblå himmel varje dag! Jag längtar redan till nästa vandring, när den nu blir. Tid har jag dock på mig.. Vi mötte flera pensionärer som knatade på, sakta men säkert. En glad holländare firade sin nyvunna pension med att vandra här i en hel månad.
bild 1
bild 4

 

 

 

 

 

 

 

Att vara på vandring och kånka på sina saker gör att begreppet ”lyx” får en helt annan innebörd än hemma. Lyx är att få duscha varmt, det spelar absolut ingen roll att duschrummets väggar till största delen består av jord. Lyx är att en natt ha riktiga väggar i sitt sovrum för att kunna sova utan dunväst och raggsockar. Lyx är att ha toalett inomhus (det gör inget att det är en asian toilet, dvs ett hål i golvet) och därmed slippa gå utomhus under nattens minusgrader.

I mötet med människor som inte har så mycket blir det tydligt vad vi människor behöver. Vi behöver mat, men absolut inte kött varje dag. Vi behöver ett varmt sovrum, knappast värmeslingor i badrumsgolvet. Vi behöver tillgång till skola och vård. Och vi behöver framförallt relationer med andra människor. För en sak är vad vi behöver, en annan vad vi vill ha. Men blir vi lyckliga av allt vi vill ha? Vi mötte så fina människor i bergen. Deras vardag är hård och tillvaron skör, men de har en fin samhörighet med varandra och många verkade påfallande glada. De har en lång väg att gå för att få ett tryggare samhälle men vi har också mycket att lära.
bild 5
bild 3
Valet i Kathmandu är över och rösterna räknade. Demokratiska partiet vann och över 70% röstade, vilket verkligen är ett framsteg. Många bryr sig nämligen inte om att rösta eftersom det är krångligt att ta sig till vallokaler/inte finns någon bra kandidat att rösta på.
Under strejken sprängdes en del bomber i Kathmandu, och det har förekommit skottlossningar och stenkastning. En ung man dog under strejken och en sexårig flicka brännskadades allvarligt när en bomb kastades in i en buss. Julie, som jag vandrade med, var lite rädd att hennes familj i Kanada skulle oroa sig eftersom vi varken hade internet eller mobiltäckning under vandringen. Men så mötte vi en fransman som krasst konstaterade att inga internationella nyhetsredaktioner bryr sig ett smack om att det varit val och oroligheter i Nepal. Blir därför extra glad när jag googlar på DN och ser att vårt lilla Sverige faktiskt skrivit en smula om saken:
http://mobil.dn.se/nyheter/varlden/bomb-exploderade-under-nepalval/?brs=dDet är roligt att vara tillbaka på härbärget, det känns som att komma hem. Just nu dricker jag en varm kopp Masala-tea efter att ha klivit upp kl 5 för att följa med Rita och Ramesh på yoga. God lördag!
bild 2
Volontär Nina Dahle