Oroligheter stoppade inte valet i Nepal

I dag, den 19 november, hölls val i Nepal, ett år efter att det ursprungligen planerades, och efter en höst av våldsamheter och strejker ledda av partier som anser att valet bör bojkottas. På valdagens morgon sprängdes en bomb i Kathmandu. Men även de som inte drabbas direkt av våldet känner av oroligheterna och effekterna av strejker och blockader.

Raj Kharel på BAS i Kathmandu berättar om hur hur strejkerna, som i Nepal ofta innebär att även de som inte håller med de protesterande tvingas lägga ner sitt arbete av rädsla för repressalier om de inte gör det, påverkar vardagen. Blockaderna hindrar transporter av livsmedel och andra förnödenheter. ”Alla lider av kraftigt höjda priser på grönsaker. Ett kilo salt som tidigare kostade 16 rupies säljs nu för över 100 rupies.” Han konstaterar dock att situationen är än värre för de som bor på landsbygden.

Valet gäller den konstituerande församling som ska skriva landets nya grundlag, ett arbete som pågått sedan 2008 och vars deadline förlängts fyra gånger. När den senaste gick ut, i maj 2012, upplöstes den konstituerande församlingen och sedan dess har landet letts av en tillfällig regering.

Nu har valstugorna stängt och BBC rapporterar att valdeltagandet uppskattas till rekordhöga 70 procent. Det kommer att ta veckor innan valresultatet är klart. Över 16 000 kandidater från ett hundratal partier konkurrerar om de 601 platserna i församlingen. 12 miljoner människor har registrerats för att få rösta.

BAS vill vara en del av utvecklingen av ett demokratiskt Nepal där alla har inte bara rätten utan även möjligheten att påverka landets styre. För utan hälsa och utbildning kan den rätten vara svår att utnyttja.