Barn brygger broar mellan Sverige och Nepal

På Handskerydsskolan är vi två klasser i åk. 2 som har visat stort intresse för mänskliga rättigheter enligt barnkonventionen. Skolan ligger i Nässjö, mitt i Smålands mörka skogar, och har ca 350 elever. Det är en låg-och mellanstadieskola som också innefattar särskola.

I samband med detta arbete var Maria Leiner på besök i vår skola. På ett engagerande sätt berättade hon, visade bilder och film från härbärget i Kathmandu. Maria hade med sig hälsningar från Nepal, barnen som bor på härbärget hade ritat och skrivit om sig själva på engelska. Nu började en resa för barnen i åk 2 i Nässjö, en spännande resa som säkert kan bli ganska lång!

Vid Handskerydsskolan blev det full fart på barnens pennor och kritor att göra något fint tillbaka till barnen i Kathmandu. Flera barn sa också: – Kan vi skicka några leksaker till härbärget? De kom på att hemma har de leksaker, gosedjur och spel i överflöd. Genast var insamlingen igång, som pågick under två veckor. Vi fick också veta att behovet av tandborstar är stort.

Mycket stolta barn och även deras föräldrar kom med kassar av insamlade saker, som de vill ge barnen på härbärget. Frågor som dök upp hos barnen i klass 2 var bl.a. – Finns det inga tandläkare? – Barnen måste ha många hål. – Jag undrar vem som ska leka med mina bilar? – Så kul det skulle vara om jag får se på bild från härbärget med vilka som spelar mina spel!

Under sommaren och hösten ska det bli verklighet att sakerna kommer fram till härbärget. Vi ser med stor förväntan fram emot att höra och se från barnen i Kathmandu. Våra tankar och vårt arbete fortsätter tillsammans med härbärget, som ligger omgivet av höga berg i Kathmandus dalgång.

Hälsningar barnen i klass 2 genom klasslärare Else-Britt Leiner