Rapport från härbärget

3 juli 2011

Idag bor det 27 personer på härbärget, alla har den gemensamma nämnaren att de är fattiga och i nöd på något sätt. Antalet boende varierar var dag, en del spenderar lång tid här medan en del bara behöver BAS hjälp några dagar. Vi har i dagsläget inte möjlighet att ha någon anställd vårdpersonal så om den som är sjuk inte kan ta hand om sig själv måste den personen ha med sig någon till härbärget, en familjemedlem eller vän.

Några av de boende som har tillräckligt med energi och ork samt de medföljande personerna hjälper till med de dagliga sysslorna, såsom att städa, hämta vatten eller besöka andra boende på sjukhuset. Ibland har BAS hjälpt personer utan medföljande – om vi har haft möjlighet. Målet är att framöver kunna ha en eller ett par personer anställda så att vi kan hjälpa fler av dem som är mest utsatta, de ensamma och hemlösa som behöver sjukvård.

De som bor här permanent, BASfamiljen, har vi tidigare berättat om på bloggen. Det är Cali som jobbar på härbärget vars två sjuka söner Thakbadur och Durga genomgår långtidsbehandling samt deras syster Deepa och kusinen Prema. Pojken Rohan har blodcancer och genomgår också behandling under lång tid och bor på härbärget med sin syster Hiera som hjälper Cali med matlagning och omsorg om barnen. Dessutom bor de fyra cp-skadade barnen här som härbärget har adopterat samt den cp-skadade pojken Sanshok som övergivits av sin familj. Fyra dagar i veckan kommer det sjukgymnaster som idéellt ger de cp-skadade barnen vård och behandling. De andra barnen går i skola då de inte är för sjuka eller är inlagda på sjukhuset för behandling. Skolan ligger nära, tio minuters promenad från härbärget. BAS sörjer för deras utbildning och ser till att de får den vård som de behöver.

De som idag bor tillfälligt på härbärget är tre cancersjuka barn med varsin förälder. I stort sett var dag, besöker de sjukhuset för kontroll och behandling. En pojke som är rörelsehindrad i benen bor här med sin mor. Han är under behandling vid barnsjukhuset och kämpar på mycket duktigt; från att ha varit förlamad i benen kan han nu stå och ta sig fram ett par tre steg på vingliga ben.

Ett äldre par bor också hos oss, frun har cancer och väntar på att en sk fattigbädd ska bli ledig på sjukhuset så att hon kan få den välbehövliga operationen utförd. Därutöver bor en kvinna här som har brutit höftbenet och väntar på en ledig sjukbädd för att kunna genomgå en operation. Dock är bristen på sjukbäddar stor och det kan ta lång tid innan någon blir ledig.

Härbärget hyser även fyra patienter som drabbats av skador på ben och armar, magproblem samt än så länge oidentifierade sjukdomar. Rita har lyckats skapa en familjär känsla hos oss alla som bor på härbärget och vi hjälps alla åt med de dagliga sysslorna och att ta hand om varandra. I gemenskapen glöms alla svårigheter bort för en stund och glada skratt hörs allt som oftast i huset =)