Tuffa dagar på härbärget

Medan Sverige kämpar med torkan är det översvämningar i Nepal. Rita Kharel berättar om läget i landet, på härbärget och på farmen.

På härbärgets terrass växer bland annat bittergurka.

Det blev en bra tomatskörd på farmen i juli.

”Vi har haft väldigt regniga dagar. Bhaktapur har haft en allvarlig översvämning och många fick räddas. Så det är väldigt vått och fuktigt och inte trevligt. Farmen ser dock väldigt grön och trevlig ut. Det växer mycket majs och tomater just nu. Till och med den lilla terrassen på härbärget ser väldigt fin ut, med en del grönsaker, inte minst bittergurka.

Vi har haft en månad av blandade upplevelser på härbärget. En kvinna från England var här som volontär i en vecka. Hennes son arbetar på Kanti-sjukhuset och hon fick höra talas om oss där. Hon ville ägna sin tid åt barnen och de fick en lekfull period med alla möjliga aktiviteter. Speciellt Babu tyckte om att komma ut på en kort promenad.

Durge och Suku äter glass.

En volontär kunde ta ut Babu på en uppskattad promenad.

Annars har de två senaste månaderna varit ganska tuffa för barnen, nästan alla har varit dåliga i magen. Sangita fick ett kraftigt epileptiskt anfall och Kanti hade urinvägsproblem och ville inte äta. Durge har haft två långa sjukhusvistelser men är utskriven nu. Han måste ha syre dygnet runt. Kali har fått tillbringa mycket tid på sjukhuset så Huma har haft mycket att göra med att ta hand om allt.

När vi fick dåligt med vatten trodde vi först att det var motorn i pumpen som krånglade, men det visade sig vara vattennivån som sjunkit. Så vi sänkte maskinerier längre ner och nu funkar det bra.”

Du kan hjälpa BAS hjälpa fler.Det finns flera sätt att skänka pengar.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522

Du kan också bli månadsgivare och skänka mer långsiktig trygghet åt BAS Nepal. Läs hur du blir det här.

Intresserad av att bidra med din tid och kompetens? Läs mer om att vara volontär här.