Kölden skördar offer i Nepal

Det är kallt i Nepal, och med kölden kommer nya utmaningar för ett fattigt land där många ännu inte återhämtat sig helt från jordbävningen för snart tre år sedan. Så här berättar Rita Kharel om läget.

”Den här vintern har en extrem köldvåg drabbat Nepal, och minst 21 människor har förlorat livet i den södra delen av landet. De flesta av offren är äldre och barn. Statsanställda och privatpersoner delar ut ved, filtar, varma kläder, mössor och donerar vad som helst som kan hjälpa mot kylan.

Medan vissa inte klarar kylan och fryser ihjäl, dör andra av olyckor orsakade av försöken att hålla sig varma. En 23-årig kvinna förlorade livet efter att hennes klänning började brinna då hon satt nära en brasa. Hon överlevde inte brännskadorna och dog på sjukhuset. Människor som levt i tillfälliga byggnader sedan jordbävningen lider också mycket av kylan då de inte har resurser att klara extremt väder.

Nu verkar dock vädret vara på väg att bli bättre. Vi bara hoppas att inga fler liv går förlorade.

Kathmandu har inte varit lika påverkat av kylan. Solen har skinit varje dag, även om det varit kyligt på morgnar och kvällar. Temperaturen har sjunkit så lågt som till 0,5 grader på morgonen. Så här har människor mest lidit av mindre hälsoproblem som förkylning, feber och halsinfektioner. Barnen på härbärget fick det också, men alla mår bra nu. Vi försöker hålla dem i solen så mycket som möjligt, och värmer upp deras rum på morgonen och kvällen. Och tack och lov har vi solpanelen som värmer upp vattnet.

Annars är det reparations- och underhållstider på härbärget. Vi har bytt ut filtermaterialet i vattenfiltret, och reparerat toaletter, rör och sängar. Tvättmaskinen har gått sönder och är fortfarande under lagning. En av hönorna vi föder upp på taket flög tvärs över gatan och krockade med grannens fönster. Glaset gick sönder. Så vi har reparerat deras fönster. Och transporterat alla höns till farmen.”

Vi på BAS in Sweden får ibland frågan om man inte kan få skänka pengar till en speciell person. Den senaste rapporten från Nepal visar varför det, i den här sortens organisationer, är mycket mer värdefullt med gåvor som går till verksamheten i stort. Förutom löpande kostnader för mat och uppvärmning och vatten så går saker sönder, och höns, som håller nere matkostnaderna, flyger in i grannens fönster. Då kan de ansvariga på plats välja var pengarna behövs mest vid varje givet tillfälle.

Genom att skänka pengar så bidrar du till allt detta och vi hoppas du förstår vilken enorm skillnad det gör för alla som får hjälp av BAS in Nepal. Det finns flera sätt att skänka pengar på.

BAS Swish 123 562 72 45
BAS Bankgiro 434-9866
BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522
Du kan också bli månadsgivare och skänka långsiktig trygghet åt BAS Nepal. Läs hur du blir det här.
Sugen på att jobba som volontär? Läs mer om det här.