Bonde för en dag i Nepal

Idag har vi varit på jordbruket och arbetat, eller försökt så gott vi kunnat. Vi fick lära oss en hel del nytt om djurskötsel och grönsaker. Vi åkte dit på förmiddagen tillsammans med Rita och Ramesh. Farmen ligger bara ca 6 km från huset där dom bor så det är väldigt nära. Lugnet och djuren, odlingarna, närheten till bergen och den friska luften gör att det känns som att komma till en annan del av landet. Inga avgaser här… Vi hade bilen lastad med mat till korna som vi hade varit och köpt dagen innan – fyra säckar på ca 25 kg vardera med skalet av ris. Det är väldigt nyttigt för korna, och även för oss människor. Två av korna behövde extra näringsrik mat eftersom de är sjuka, de har blivit bitna av någon insekt som gör dem försvagade. Samma två kor förlorade sina kalvar förra veckan när de föddes, vilket var en stor förlust för farmen.

IMG_7070(null)

 

IMG_7632

 

 

 

 

 

När vi kom på förmiddagen hade den tredje kon kalvat för några timmar sedan. Den lilla kalven var fortfarande vinglig på sina ben och hade inte lyckats hitta spenarna, men med lite hjälp fick han i sig de första nyttiga mjölkdropparna. Sedan var det dags att rensa ogräs. Det var inte så lätt att se skillnaden på gräs, vårlök, koriander, spenat och annat ogräs men med lite hjälp från Rita tror jag att vi lyckades att inte rycka upp alltför många plantor. Rishalmen som hade legat på tork skulle knytas i hop till kärvar, efter att ha studerat hur det gick till lyckades jag få ihop dem skapligt. Jag undrade hur korna skulle hinna äta upp all denna rishalm innan den blir dålig, och fick veta att en stack rishalm bara räcker ca 1 1/2 månad. De äter mycket!

(null)_1(null)_2

Sedan var det dags att koka lite näringsrik mat till korna – det blev blomkålsblad, risskal, råsocker, ris och vatten i en jättegryta som vi eldade under och rörde runt tills att var väl blandat. Det tog en timme, sen var det dags att utfodra korna. Dom lät sig väl smaka. Innan vi åkte plockade vi med oss tomater, spenat och koriander och en hink med råmjölk som vi lämnade till härbärget. Det är en familj bestående av mannen Khen lal Reule och hans fru Laxui Reule och deras två pojkar Laxman Reule och Roshan Reule som bor och arbetar på farmen. De har fullt upp på dagarna och Rita har hjälpt familjen att hitta en bra skola till pojkarna. Det var en fantastisk dag, att få vara ute i naturen och förhoppningsvis göra lite nytta som bonde för en dag.

I dag på morgonen kom Khen lal förbi med lite råmjölk så det blev kalvdans till frukost, mmmm….
Namaste
Tobbe o Janeth
IMG_7086IMG_7062
Det finns flera sätt att skänka pengar på till BAS Nepals verksamhet i Kathmandu. Och vill du prova på jordbruk i Nepal genom att arbeta som volontär för BAS Nepal finns det mer information här.

BAS Swish 123 562 72 45

BAS Bankgiro 434-9866

BAS Handelsbanken Kontonummer: 6757-754400522