Härbärget invigt enligt alla konstens regler

photo1I går, den 7 december, hölls den formella invigningen av BAS nya härbärge, nu med det officiella namnet Aarogya Patient Shelter. Datumet för invigningen, där en runt fyra timmar lång religiös ceremoni ingick, sattes av en hinduisk präst, som traditionen är i Nepal, för mesta möjliga lycka och välgång.

Invigningen innehöll även avtäckandet av en namnlista med namnen på de som skänkt pengar till marken huset står på och bygget självt.

photo2(1)Dottern till en av de första av BAS givare, Mahendra Goyal, fick äran att vara den som lät täckelset att falla från namnlistan. Mahendra Goyal skänkte vid BAS start pengar för en liten flickas hjärtoperation, i sin egen dotters namn. Så man kan säga att hans dotter var BAS första gynnare. Genom att ge hedersuppdraget till flickan undvek diplomaten Rita Kharel också den politiska snårskog som hade kunnat uppstå om det skulle ges till en vuxen. Ingen behöver känna sig förbigången och alla har sin stolthet i behåll.

Så här skriver Rita Kharel själv om gårdagen.

photo3”Att vara till tjänst är religion – enhet är styrka – sanning är karma. Att leva efter dessa värden är den största tillfredsställelsen. Med detta i åtanke startades BAS 2001, från två rum i mitt eget hem. Med tiden växte behoven, och många söta och sura ögonblick samlades, och verksamheten ökade från två till fyra till ännu fler rum.

Det var en glädje bortom ord att den 7 december 2014 enligt nepalesisk tradition formellt inviga det nya härbärget som hjälper fattiga och hjälplösa patienter. Det har byggts tack vare hjälpande händer från Nepal och andra länder. Vi kallar huset Aarogya Patient Shelter, Bättre Hälsa Patienthärbärge.

photo2Namnen på givare som donerat pengar för markinköp och husbygge har fått sina namn på väggen, som lovat, för att hedra dem. Efter ett religiöst program av prästen avtäcktes givarlistan. Att det jag startat av personligt intresse fått denna form och kan drivas vidare för alltid var en mycket stark känsla. Insikten att det här bara är början, att det bara startat och att det finns mycket mer att göra, var också stark.

GetInline-3Vi säger ett djupt känt tack till alla som bidragit till förbättringen av ett främmande land, med främmande religion, främmande kultur, främmande människor och främmande problem. Må julen 2014 och nyåret 2015 ge er alla välstånd, styrka och lycka i livet!

Varmaste hälsningar,

Rita Kharel