BAS-familjen växer

Tvivlar du någonsin på att BAS behövs är det bara att läsa de senaste rapporterna om människor vars väg till återställd hälsa görs lättare tack vare organisationen.

IMG_3734

Phul Kumari B.K, som tillverkar metalltallrikar i Sarlahi i södra Nepal, kom till Katmandu med ett infekterat ben. Den 57-åriga fyrbarnsmamman hade skadat en tå när hon föll av en stege, och inte fått rätt vård i hemregionen. Läkarna i Katmandu konstaterade att infektionen spridit sig snabbt och att hon kanske hade förlorat benet om hon anlänt två dagar senare.

Såret måste läggas om varje dag, och tills det är läkt bor Phul på BAS härbärge.

IMG_3732

Sashi Kala Oli är en av många nepaleser som förgäves söker hjälp hos ”häxdoktorer” när de har hälsoproblem, ofta i kombination med att de inte får den hjälp de behöver i den lokala sjukvården.

12-barnsmamman från det bergiga Salyan har i fem år haft problem med en utväxt på halsen. Det tog tre år för hennes lokala sjukhus att inse att den medicin de gav henne inte hjälpte, och remittera henne till Katmandu.

På undervisningssjukhuset där misstänkte läkarna att det handlar om en tumör, och den har skurits av och skickats till Indien för prover. Resultatet har ännu inte kommit tillbaka.

Det var 50-åriga Sashis svärson som tog henne till BAS. Han bodde själv på härbärget för sex år sedan när han undergick behandling.

IMG_3736

Rijan Marasini föddes med skador i magen och hål i hjärtat. Hjärtproblemet upptäcktes när han var 3 månader gammal, men då var han för liten för att opereras. Nu är han 1,5 år och bor på BAS i väntan på sin tur i operationskön. Hans morfar, som jobbar i Indien, bekostar hans behandling.

IMG_3228

Kunti Devi Kadayat är en seg kvinna. För sex år sedan blev hon blind på ena ögat i en olycka. Medan hennes make, likt många andra nepaleser, jobbade i Indien, tog hon hand om fyra barn, odlade familjens mark och födde upp boskap.

Men så föll hon från ett mangoträd och bröt ryggen och skadade magen. Det lokala sjukhuset kunde inte hantera de komplicerade skadorna och skickade Kunti till Katmandu där hon opererades omedelbart. Hon behöver regelbundna uppföljningar och bor under tiden hos BAS.

Hennes man och bror följde med henne till Katmandu och sov på sjukhusgolvet i tre nätter.

IMG_3725

Femåriga Bibas Shrestha bor på BAS i väntan på att resultat från ett benmärgsprov ska komma tillbaka från Indien. Han har haft feber sedan han var tre månader gammal och läkarna på Kanti barnsjukhus i Katmandu misstänker att det handlar om cancer.

Bibas behandling bekostas delvis av hans by, samtidigt som sjukhuset står för en del av kostnaderna.