1 ny patient + 1 nytt projekt = vardagsmat för BAS

1 ny patient har anlänt….

 

IMG_4993

 

Detta är Bombahadur Tomangs, 28 år. För fyra dagar sedan kom han till BAS eftersom Teaching sjukhusets alla sängar är fulla. För tio år sedan trillade han av ett träd när han var ute för att hämta gräs till djuren på gården. Han bröt då båda benen och ryggen, han tappade talförmågan och kunde inte längre känna igen sin familj. Två månader låg han på intensiven och i flera år har han behövt gå på ständiga återbesök och olika terapier – än i dag är hans talförmåga väldigt begränsad och han kan bara gå med hjälp av stödredskap. Hans familj är väldigt fattig men tack vare en bra kontakt till en politiker i byn har han fått hjälp med medicin och vård. Denna gången har han kommit till Kathmandu för att ta ut stålskenorna i benen. Hans far har följt honom hit och går nu dagligen till Teaching sjukhuset för att se om de har kommit längre fram i kön. Det är tydligen många som väntar och det är ett stort problem för de båda. Förutom de 10 h bussresa för att komma till Kathmandu har Bombahadur också behövt bäras över Rosi-floden av fyra bärare. Nu när monsunen är som starkast växer floden för var dag som går och de är oroliga att inte kunna korsa den på vägen hem…

 

1 nytt projekt har startats…

IMG_4961

IMG_4962

Detta är högar med nytryckta skrivhäften som just nu fyller kontoret på BAS. Och fler är på gång! På fram- och baksidorna är BAS logga och hälsoinformation. Med hjälp av läkarna på Kanti Hospital har Rita sammanställt information om cancer och dess tidiga symptom, generella hygientips samt uppmaningar om att tidigt söka läkarvård när man känner sig sjuk, istället för att gå till ”trollkarlar” eller ägna sig åt att fördöma ”häxor”. Skrivböckerna ska delas ut i flera skolor på landsbygden och Ritas förhoppning är att barnen har dem länge och hinner läsa informationen flera gånger.

” I have learned in life that if we want to do a change, we should start with our children. Children are like raw mud and the things we learn in our childhood will stay with us forever. That is why I want to direct most of my projects to the children instead of grown ups.”

Skrifhäftena har tryckts med stöd av hälsodepartementet och med pengar från tobaksfonden.

IMG_4967