Nya patienter i Kathmandu

Det kommer ju ständigt nya personer till BAS och med din hjälp kan vi se till att de får den vård och stöd de så desperat behöver. Här är några av de senaste patienterna:

 

21-5-2013-2

Suresha Tiruwa är en 15 årig flicka från det kalla Jumladistriktet i västra Nepal. För att ta sig till Kathmandu har hon åkt buss i tre dagar. Hon bor tillsammans med sina fyra systrar och föräldrar i ett enkelt hus. Hennes familj är bönder. Flickan insjuknade för några månader sedan i hög feber och tillhörande hosta. I två månader åt hon paracetamol, utan att komma i kontakt med sjukvården. När hon slutligen togs till det lokala sjukhuset blev hon snabbt remitterad till distriktssjukhuset. Det visade sig att hon hade vätskeansamlingar i lungorna och ena njuren och hon remitterades till Kathamndu för vidare vård. Flickans föräldrar sålde sin mark för att ha råd med resan och flickans behandling. Väl på plats visade sig att Suresha även hade parasiter i dessa vätskeansamlingar och en omfattande operation genomfördes. Nu bor hon själv hos BAS i väntan på nya behandlingar för sin sjukdom.

 

21-5-2013

Shivji Ram kommer från Sarlahidistriktet i östra Nepal. Han är 24 år och bor med sin pappa i en liten by. Sedan ett år tillbaka är Shivji sjuk, men har först nu haft möjlighet att komma till rätt vård i Kathmandu. Det hela började i Indien, dit han åkt för att arbeta och spara ihop pengar till ett bättre liv. Sjukdomstillståndet inleddes med svårigheter att svälja mat och med tiden även vätska. Shivji tog sig hem till Nepal där det konstaterades att hans matstrupe krympt ihop. Remissen gick till Kathmandu där en månadslång undersökning genomfördes. Läkarna har trots detta inte hittat orsaken till sjukdomstillståndet men Shivji har fått ett rör inopererat i strupen som ska hjälpa honom att åtminstone svälja den lilla föda han kan äta. Shivji behöver en större operation men hans nuvarande tillstånd gör att han är alltför svag för att klara en narkos, därför väntar läkarna tills han har återfått lite vikt och energi. Tills dess vårdas han på BAS.

 

2013-5-21

Indra Chepang kommer från Chitwan och är 40 år gammal, han är far till sex barn och bor med sin familj och föräldrar i ett enkelt hus med tillhörande åkermark. För att tjäna ihop pengar så att barnen kan gå i skolan och få de mest nödvändiga behoven tillgodosedda arbetar Indra halvårsvis som byggnadsarbetare. För tre år sedan var han med om en arbetsplatsolycka och blev svårt skadad. Byggherren stod för en månads sjukhusvistelse men sedan tog pengarna slut och med ett icke-fixerat krossat ben fick Indra återvända hem. Benet läkte inte ordentligt utan den nödvändiga operationen och smärtan tilltog konstant. Efter två år i detta tillstånd samlade byborna ihop pengar så att Indra kunde ta sig till Kathmandu för att få den vård han behöver för sitt ben. Som tur är kunde han behålla sitt ben och har nu fått en ordentlig operation och behandling. Varje vecka, tills allt läkt ihop, ska han infinna sig på sjukhuset för byte av bandage och justering av benställningen. Under tiden bor han på BAS.