I väntan på njurtransplantation

Surhaynarayan Paswan är 26 år och kommer från Janakpur-distriktet i östra Nepal, åtta timmars bussfärd från Kathmandu.

Bild på Surhaynarayan

Surhaynarayans historia började för lite mer än ett halvår sedan då han insjuknade i feber och fick kraftigt minskad aptit. På distriktssjukhuset hittade läkarna först inte vad som var fel. Efter det tredje besöket konstaterades dock att han hade allvarliga njurproblem.

Surhaynarayan bestämde sig då för att försöka få behandling i Indien, då familjen hört att det går att få bra och billig behandling där. Tyvärr visade sig detta vara ett misstag, de låga kostnaderna för behandligen gällde bara för indiska medborgare.

Efter att ha genomgått dyra behandlingar i Indien var han till slut tvungen att återvända till Nepal. Han blev inlagd en vecka på Teaching hospital i Kathmandu, men blev sedan utskriven igen. Den dagen regnade det och Suranarayan och hans far som var medföljare hade bara en filt och ingenstans att ta vägen. En man såg deras belägenhet och hjälpte dem att komma i kontakt med BAS helpdesk. Sedan dess bor Surhaynaryan på BAS mellan dialysbehandlingarna som sker två gånger i veckan.

På sikt är det nödvändigt för Surhaynarayan att få en ny njure transplanterad, men i väntan på det är han tvungen att gå på regelbunden dialys. Under tiden som han var inlagd på Teaching hospital fick han dialys till nedsatt kostnad. Men nu när han är utskriven kostar det mer.

Innan han blev sjuk arbetade Surhaynaryan med att köra ut varor till marknader. Trots att hans familj inte var fattiga innan han blev sjuk sätter det stor press på deras ekonomi. De har fått samla in pengar från byborna i hembyn, och hans bröder ägnar mycket tid och energi åt att hitta sätt att få ihop pengar för dialysen och en framtida njurtransplantation.

/Gunnar och Lina