Trycka och hända med Sanjok

Nu var det några dagar sedan som de nya volontärerna, eller ”sister and brother” som man kallas här på BAS, skrev något på bloggen. Det är inte så att vi inte haft något att berätta. Tvärtom har det varit några extra händelserika och oförutsägbara dagar som gjort att vi helt enkelt inte hunnit. Men nu ska vi i alla fall försöka hinna med ett inlägg innan elen sticker.

En av de personer som vi hjälper till att ta hand om här heter Sanjok. Han är i tonåren och har en CP-skada. Han är mycket påhittig och brukar ha en massa idéer om vad han vill göra. Trots att han inte har något talat språk så är han bra på att använda olika ljud och gester för att berätta när han till exempel vill sätta upp pappersbitar på väggarna. Vi gör vårt bästa för att haka på, och aktivera honom på olika sätt.

En av hans favoritsysselsättningar är att byta kanal på TV:n. Det verkar som att den största behållningen inte är själva programmen, utan att det ändrar sig när han trycker. Därför var det extra lyckat att vi hade med oss kontakter som kan användas för att styra mycket enkla datorprogram, så kallade trycka-hända program.

Sanjok

Vi har spelat en del med Sanjok, och han verkar älska det. Han förstod direkt hur hans tryck på knapparna gjorde att olika saker hände på skärmen, som till exempel djur som börjar röra sig och göra ljud eller rymdrakter som åker över skärmen. Vi vill för Sanjoks räkning passa på att tacka Habiliteringen i Linköping som donerade kontakterna så att det här blev möjligt.